Kültür & Sanat

VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu düzenlenecek

Kırşehir'de Ahilik derinlemesine konuşulacak.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'nu düzenleneceğini açıkladı. Ahiliğin tarihi ve kültürel önemininin vurgulanacağı sempozyum, 27-29 Eylül tarihleri arasında Kırşehir'de gerçekleştirilecek.
VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu, Ahiliğin merkezi olarak kabul edilen Kırşehir'de yapılacak. Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde düzenlenecek olan sempozyum, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından ev sahipliği yapılacak. Bu önemli etkinlikte, Ahiliğin kökenleri ve günümüzdeki yeri üzerine derinlemesine tartışılacak. Sempozyumun ana teması 'Ahîliğin İzinde Geçmişten Günümüze Esnaf ve Sanatkârlık' olarak belirlendi. Bu tema altında, Ahilik hakkında çeşitli sunumlar ve tartışmalar yapılacak. Katılımcılar, Ahilik geleneği hakkında derinlemesine bilgi edinme ve bu konuda fikir alışverişinde bulunma imkânı bulacaklar.
Akademisyenleri, araştırmacıları ve ilgilenen herkesi bu anlamlı etkinliğe katılmaya davet eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, şu açıklamayı yaptı:
"İslam’ın 'fütüvvet' anlayışıyla Türkistan coğrafyasından taşınan 'akı' ruhunun Anadolu’da mayalanmasıyla teşekkül etmiş olan 'Ahîlik', Türk-İslam medeniyetine pek çok alanda önemli katkılar sağlamış bir teşkilattır. Dinî, ahlakî, ticarî ve meslekî hatta askerî cepheleri bulunan 'Ahîlik Teşkilatı', Müslüman Türklerin dünyasında derin izler bırakmıştır.
Anadolu’da Ahî Evrân-ı Velî’nin, fütüvvet anlayışını sistematik bir hâle getirmesiyle vücut bulan Ahîlik, XIII. yüzyıldan itibaren dinî-ictimaî hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olarak köylüsünden kentlisine tüm Anadolu insanının yaşamını şekillendirmiştir. Temelde iş ve meslek ahlakına yönelik bir teşkilat olarak karşımıza çıkan Ahîlik, toplumsal hayatta bir uyanış oluşturmanın yanı sıra inançlı, ahlaklı, digergam, sosyal dayanışma ve yardımlaşmaya önem veren, iş birliği ruhuyla vatanperver bireyler yetiştirmek suretiyle de millî birlik ve bütünlüğün tesisinde önemli bir rol oynamıştır.
Ahlak ve sanatı, İslam inancı ve Türk örf-ananeleri ile birleştirerek toplum hayatına nizam veren Ahîlik, yaklaşık bin yıllık bir tecrübeyle bugün insanımıza kaybetmiş olduğu değerleri yeniden kazandırmak üzere karşımızda durmaktadır. Ahîlik; tarih, sosyoloji, ilahiyat, iktisat, felsefe, dil ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin hemen her alanındaki araştırmacıların dikkatle incelemelerini gerektirecek bir derinliğe sahiptir. Bu çok boyutlu yapının, dünün insanına ve toplumuna katmış olduğu huzur ve denge gibi bugünün insanına da katacağı çok şeyin olduğuna şüphe yoktur. Yeter ki Ahîlik, alanındaki araştırmacılar tarafından tüm yönleriyle anlaşılmaya ve anlatılmaya devam etsin.
Ahî Evrân-ı Velî’nin gayretleriyle Anadolu’da kök salmış olan Ahîlik, bünyesinde barındırdığı değerler manzumesiyle yalnızca bu toprakların insanına değil; bugün tüm insanlığa değer katabilecek bir potansiyeli de barındırmaktadır. Toplumun mutluluk ve refahını hedefleyen bu kıymetli teşkilat modelinin derinlikli misyonunu icra edebilmesi yolunda son dönemlerde yeterli olmasa da bazı adımların atıldığını söyleyebiliriz. Bu adımlardan biri ve belki de en kararlısının Yeni Türkiye’nin Yenilikçi Üniversitesi olma yolunda ilerleyen Kırşehir Ahî Evran Üniversitesince atıldığını söylemek mümkündür. Üniversitemiz bünyesinde, Anadolu irfanının kalbinin attığı ve Türk-İslam medeniyetinin beslendiği Ahîlik, bu önemine binaen 'Ahîlik Kültürü ve Meslek Ahlakı' ismiyle tüm öğrencilerimize zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Kırşehir Ahî Evran Üniversitesi, ayrıca düzenlediği sempozyumlar, paneller, konferanslar ve buluşmalarla Ahîliğin değerler manzumesinin yaşatılmasına katkı sağlamaktadır.
Bu anlamda VII. Uluslarası Ahîlik Sempozyumu’nu 27-29 Eylül 2024’te Ticaret Bakanlığımızın himayeleriyle Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenleyeceğiz. 'Ahîliğin İzinde Geçmişten Günümüze Esnaf ve Sanatkârlık' alt başlığını taşıyan sempozyumumuza katılımlarınızdan onur duyacağımızı bildiririz." ( HABER MERKEZİ)