Yaşam

Uzman Diyetisyen Granola’nın etkilerini anlattı

Müsli kuzeni olan granola, kaselerimizde kahvaltıda giderek daha fazla bulunur.

Yulaf lapası birkaç yıldır sofralarımıza İngiliz dokunuşu kattıysa, granola Amerikan tuzunu getiriyor. Ancak, tarifi farklı olan, aslen İsviçre'den gelen kuzeni müsli ile karıştırılmamalıdır ifadelerine yer veren Kırşehirli Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Cansu Teke Granola’nın ne olduğunu ve faydalarını diyette ki etkilerini anlattı. Kırşehir de görevine devam eden Uzman Diyetisyen Cansu Teke konuya ilişkin yaptığı açıklamada;

“Süpermarketlerde, dostumuz granola rafları dolduruyor. Gondolların başları için birçok ambalaj, tat ve fiyat rekabet ediyor.

Granola Nedir?

Tahıllardan ve yağlı ve kuru meyvelerden oluşan, bazen kurutulmuş veya taze meyvelerden oluşan granola, kahvaltılık bir temel haline gelmiştir. Müsliden farklı olarak, aglomera için fırına veya tavaya geçmeden önce yağ ve şeker eklenir. Faydaları esas olarak kalsiyum ve fosfor alımında yatar.

Granola, bal ve diğer doğal malzemelerle karıştırılmış fındık ve tahıllardan yapılan bir besindir. Karışım gevrek olana kadar pişirilir. Pişirme işlemi sırasında, en sık kahvaltıda tüketilen bu tahılların tipik dokusunu elde etmeyi sağlayacak şekilde eşit bir pişirme sağlamak için preparat karıştırılır. Genellikle kuru meyveler eklenir; kuru üzüm, kayısı, kızılcık, muz, hindistancevizi bunlardandır. Lif, karbonhidrat, esansiyel yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan tüm bu bileşenlerin alımı çok besleyicidir.

Granola Faydaları Nelerdir?

Protein, yağ (en doymamış), karbonhidrat (bol miktarda lif içerir) ve B grubu vitaminler bakımından

en zengin tahıllardan biridir. Ayrıca fosfor gibi mineraller içerir, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir bulunur.

Lif, proteinler, mineraller (demir, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor ve kalsiyum), B ve E vitaminlerinin yanı sıra kalp ve tüm organizma için sağlıklı yağlar içerir. En çok sevdiklerinizi kullanabilirsiniz. Tüm bunlar granolada bulunur.

● Kabızlık gerçekten yüzyılın kötülüğüdür. Granola, sindirim sistemini yumuşatmaya ve yağlamaya yardımcı olan, aynı zamanda dışkının dokusunu ve boyutunu iyileştirmeye yardımcı olan ve bunların geçmesini kolaylaştıran çok sayıda farklı lif sağlar.

● Mükemmel bir bitkisel protein kaynağıdır ve süt veya yoğurt ile birlikte tam protein sağlar.

● Kalp damar sistemi için sağlıklı olan doymamış yağlarla kalbi korur.

● Lif ve iyi yağ içeriği sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Tam tahıllardaki karbonhidratlar yavaşça emilerek kan şekerinin yükselmesi (hiperglisemi) ve halsizlik olasılığını azaltır.

Granola Zayıflatır mı?

Zengin bir diyet karşısında yaşam tarzındaki bu değişiklik kardiyovasküler hastalıkların, kolesterolün, fazla kilonun yükselmesine neden oldu. Bu gözleme dayanarak, zamanın diyetisyenleri iyi yağlar ve iyi karbonhidratlar açısından zengin lif ve sebze proteinleri kaynağı sağlayarak kahvaltıyı değiştirmek istediler. Sonuç olarak, ikincisi tohumları, kabuklu yemişleri ve özellikle tam tahılları teşvik etti.

Bununla birlikte, ikincisi sindirimi daha zor olma avantajına ve dezavantajına sahiptir, böylece daha sürekli ve daha uzun bir süre boyunca enerji sağlar.

Kepekli tahılları ve kabuklu yemişleri muhtemelen biraz bitkisel yağ ile ama şeker eklemeden fırında kavurun. Mükemmel sağlığı korumak için mümkün olan en iyi atıştırmalıklardan birini alacaksınız.

Granola Diyette Nasıl Tüketilir?

Granolanızı en iyi şekilde korumak için kuru, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.

 En iyisi, onu örneğin cam kavanoz gibi hava geçirmez bir kaba koymaktır. Aşırı durumlarda, bir süvari alayı için ürettiyseniz, buzdolabına, hatta dondurucuya da koyabilirsiniz, ancak bu, bazı malzemelerin dokusunu değiştirebilir. Seçtiğiniz süt ve yoğurtta atıştırmalık olarak tek başına yenebilir. Ama aynı zamanda dondurmaya da dahil edebilirsiniz.

Birçok tarifte granola yapmak için hindistancevizi yağı kullanılır çünkü kalın bir dokuya sahiptir. Ancak doymuş yağ oranı yüksek bir yağdır, bu yüzden bunun yerine sızma zeytinyağı veya kanola yağı kullanmanızı öneririz. Beslenmeden çok damak tadına odaklanmak istiyorsanız, tereyağı gerçekten olması gerekir. Fakat yeteri miktarda olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

(RAMAZAN ALTUĞ)