Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi Göksu Ceren Tüysüz, Ahi Evran Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde katılımcılara çölyak hastalığıyla ilgili deneyimlerini ve bilgilerini aktardı. Tüysüz, çölyak hastalığı ile 12 yıldır mücadele ettiğini belirterek, bu farkındalık seminerinin amacının çölyak hastalığı hakkında bilinç oluşturmak olduğunu vurguladı.

Whatsapp Image 2024 12 09 At 14.23.31

NRP uygulayıcı eğitimi açılış töreni Kırşehir’de gerçekleşti NRP uygulayıcı eğitimi açılış töreni Kırşehir’de gerçekleşti

Çölyak Hastalığı Nedir?

Seminerde, çölyak hastalığının buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik bir tepki sonucu ortaya çıktığı açıklandı. Tüysüz, çölyak hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını, genetik bir temele dayandığını ve yaşamın herhangi bir döneminde tetiklenebileceğini ifade etti.

Glutenin Besin Hazırlamadaki Rolü

Tüysüz, glutenin gıdaların kabarmasını sağladığını ve raf ömrünü uzattığını belirterek, glutensiz ürünlerin hazırlanmasının zorluklarına dikkat çekti. Glutensiz unların kullanıldığı ürünlerin daha hızlı bayatladığını ve şekil vermede güçlük yaşandığını söyledi.

Whatsapp Image 2024 12 09 At 14.23.30

Türkiye’de Çölyak Hastalığının Görülme Sıklığı

Çölyak hastalığının dünyada %1 oranında görüldüğünü aktaran Tüysüz, Türkiye’de bu oranın 6-17 yaş arası çocuklarda %1.7 olduğunu ve her tanı almış hastaya karşılık 5-7 tanı almayan hastanın bulunduğunu ifade ederek; “Çölyak hastalığı, buz dağının görünmeyen kısmı gibi; pek çok kişi henüz tanı almış değil.”

Çölyak Hastalığının Tedavisi ve Güvenli Gıdalar

Seminerde, çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu glutensiz bir diyet olduğu vurgulandı. Güvenli gıdalar arasında sebzeler, meyveler, bakliyatlar, et, balık, yumurta ve glutensiz özel ürünler yer aldı. Ayrıca çölyak hastalarının market ürünlerinin içeriklerine dikkat etmesi gerektiği belirtildi.

Whatsapp Image 2024 12 09 At 14.23.25

Yasal Düzenlemeler ve Destekler

Tüysüz, çölyak hastalarının kısıtlı diyetleri nedeniyle özel formüllü ürünlere ihtiyaç duyduklarını ve bu ürünlerin uzman hekim raporuyla temin edilebildiğini anlattı. Ayrıca çölyak hastalarına %25 engelli raporu verildiği ve devlet tarafından aylık 475 TL destek sağlandığı ifade eden Tüysüz; “Çölyak hastaları için devlet destekleri hayati öneme sahiptir. Ancak bu desteklerin artırılması gerekmektedir.” dedi.

Farkındalık İçin Daha Fazla Adım Atılmalı

Tüysüz, semineri şu sözlerle sonlandırdı: “Çölyak hastalarının yaşam standartlarını yükseltmek için toplumda farkındalığın artması gerekiyor. Bu seminerle bir nebze de olsa çölyak hastalarına yönelik bilinci artırmayı hedefledim.” dedi.

Muhabir: SEDANUR ASAN