Yaşam

Türk toplumlarında yılbaşı kutlanır mı?

Türk toplumlarında yeni yıl ve yılbaşı ağacı nedir?

Türkiye de her yılbaşı zamanı hem yeni yıl kutlamaları hem de yılbaşı ağacı tartışmaya açık bir konu olmuştur. Bu tartışmalar süre gelirken yılbaşını kutlamak isteyenler Türkiye de olduğu gibi Kırşehir de de oldukça fazla. Kırşehir de sokaklarda, caddelerde ki işletmeler büyük, küçük rengarenk süslenmiş yılbaşı ağaçları ve diğer yılbaşı temalı ürünlerle süslendi. Peki nerdeyse her ev de  bulunan yılbaşı ağacının Türk toplumlarındaki yeri nedir? Eski Türk toplumları yılbaşını kutluyor muydu? 

Yeni yıl ve yılbaşı ağacının Türk toplumlarındaki yeri nedir?

Türkler tarih sayfalarında yer almaya başladıkları ilk dönemlerden beri yeni yılı ve yılbaşını Akçam ağaçlarını süsleyerek, ateş yakararak ve dans ederek kutlarlar. Bu özel güne “Nardugan Bayramı” adı verilmiştir. Nardugan Bayramı farklı Türk topluluklarında çeşitli şekillerde isimlendirilmiştir. “Koyaş Tuğa”, “Nardugan”, “Mardugan”, “Raştua”, “Nartavan”, “Nartukan”, “Nardava”, “Nardvan” bu isimlendirmelerden birkaç tanesidir.

Kutlama günü insanlar yeni kıyafetler giyerler. Tüm akrabalar bir araya gelir ve özel yemekler hazırlanır. Kadim Türk Astrolojisinde her yıl 21-22 Aralık arasında gündüz gece ile savaşır ve sonunda güneş galip gelir. Bu zaferden sonra gelen ilk dolunayda yeni yıl kutlanır. Bu bayram atalarımız için bir “Yeniden Doğuş Bayramı”dır. 

Eski Türklerin sahip olduğu “Hayat Ağacı” inancı, yaz kış yapraklarını dökmeyen Akçam ağacı ile sembolize edilmiştir. Türk tarihinde kadim dönemlerden beri kutlanan bir “Çam Bayramı” da bulunmaktadır. 

Türklerin çok eski çağlardan beri Akçam ağacının süslemesi, tören sırasında ağacın altına hediyeler konması ve ağaca renkli bez parçaları bağlanarak yeni yıl için dileklerde bulunulması, Avrupalıların “Noel Ağacı” geleneğinde bir Türk etkisi olduğunu kanıtlar. Günümüzde de bazı köylerimizde “Dilek Ağacı” adeti devam etmektedir. Yeni yıl kutlamaları ve ağaç süsleme Türklerden Sümerlere, oradan da Anadolu üzerinden Avrupa toplumlarına geçmiştir.