Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, yine İç Anadolu şehirlerinin can damarına dokunmaya devam ediyor. Yeşil, bu kez de toprak sahiplerini yakından ilgilendiren bir konuya değindi. Toprakta ki EC değeri hakkında bilgiler aktaran Emre Yeşil, “Toprak EC’si nedir?” soruna da açıklık getirdi.
Toprak analiz sonucundaki EC (Elektriksel Kondüktivite/İletkenlik) toprağın tuzluluk değerini ifade ettiğini dile getiren Tarım Danışmanı Emre Yeşil, “EC değeri 0-2 dS/m arasında düşük, 2-4 arasında orta, 4-8 arasında yüksek, 8-16 arasındaysa aşırı olarak sınıflandırılır. Değerin 4 dS/m’nin üzerinde olduğu durumda çoğu bitki zarar görmeye başlar.
Tuzluluk bitkinin su alımını güçleştirir, mikroorganizmalar olumsuz etkilenir, bitki gelişimi yavaşlar veya durabilir. Tuzluluk sorunu yağışın buharlaşmadan az olduğu, taban suyunun yüksek ve drenajın yetersiz olduğu bölgelerde daha sık görülür. Her bitkinin tuzluluğa dayanımı farklılık gösterir. Örneğin; Buğdayın tuzluluğa dayanımı orta derecedeyken arpanınki daha yüksektir. Bu nedenle toprak tuzluluğu yüksekse buğday yerine arpa üretimi tercih edilmelidir.” dedi.