Gündem

Toprağı olanlar bu habere dikkat!

Kırşehir'de toprağı olanlar bu habere dikkat! Bu haber hepinizi ilgilendiriyor.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, 4 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısı ile Kırşehirli  vatandaşlara önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Toprak organik maddesi, toprağın fiziksel özelliklerini iyileştirmekte, su tutma ve katyon değişim kapasitesini artırmakta, ayrıştığında toprağın besin elementi içeriğini zenginleştirmekte, bitki kök gelişmesini teşvik etmekte ve toprak pH’sını düzenleyici etkisi nedeniyle de toprak verimliliğini artırdığını dile getiren Emre Yeşil, “Toprakta organik madde miktarının %1,4’ten %0,9’a düşmesi tahıl üretiminde %50 verim kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle organik madde miktarı azaldıkça kullanılacak gübre miktarı da artmaktadır. Giderek artan miktarda gübre kullanımına karşılık, birim gübre başına alınan bitkisel üretim (gübre etkinliği) azalmaktadır.

Organik madde ilavesi olmaksızın yalnız kimyasal gübre kullanımı toprakta bulunan değerli organik maddenin daha hızlı mineralizasyonuna da neden olmaktadır. Böylece topraklar bir karbon yutağı olmak yerine, emisyon kaynağı durumuna dönüşmekte ve atmosfer/yer küre Karbon (C) dengesindeki olumsuz bilançonun ilerlemesine etken olmaktadır.

Kimyasal gübreler toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini değişmesine, toprak pH’sının bitkinin isteği dışına çıkmasına, tuz etkisi yaratarak bitkilere iyonik toksisite oluşmasına, toprak biyolojik çeşitliliğinin azalmasına, bitkilerin hastalık ve zararlılara direncinin düşmesine, ürünlerin besin dengesinin bozulmasına, suların kirlenmesine, bileşimindeki ağır metallerin toprağa karışması sonucu toprakta ağır metal birikimine neden olabilmektedirler.” dedi.