Ekonomi

TMO’dan randevu aydınlatması!

Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçilere bilgilendirme yaptı. Bu bilgilendirmeler şu günlerde Kırşehir’de büyük önem arz ediyor.

Kırşehir’in bazı noktalarında geçtiğimiz gün arpa ve buğdayı hasadı başladı. Yapılan hasat sonrası çiftçiler ürünlerini satabilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun alımlarını bekliyor. Bunun için ise randevu sistemi açıldı. Kırşehirli buğday ve arpa üreticileri ürünlerini TMO’ya nasıl verecek? Cevabı Haberimizde…

İŞTE KONU HAKKINDA TMO’DAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA;
TMO randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir.
TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
Hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında;
Bakanlığımız tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verilecektir.
Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir. ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir.
TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır.
TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir.

ÜRETİCİLERİN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR
TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,
gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.

ANLAŞMALI BANKALAR:
Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası.

( HABER MERKEZİ)