Kasım ayında birçok marka “Kara Cuma, Şahane Cuma, 11.11, Efsane Günler” gibi kampanyalar düzenleyerek tüketicilere cazip fırsatlar sunuyor. Ancak, bu indirim döneminde kötü niyetli kişiler de tüketicileri hedef alarak sahte linkler aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetlerine hız veriyor. Kırşehir’de hizmet veren Avukat Onur Elban, tüketicileri sahte linklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“DOLANDIRICILAR SAHTE REKLAMLARLA TÜKETİCİLERİ HEDEFLİYOR”

Avukat Onur Elban, özellikle yoğun alışveriş günlerinde dolandırıcılık girişimlerinin arttığını belirterek tüketicileri uyardı;“Kasım ayı, cazip indirimler ve alışveriş kampanyalarıyla tüketicilerimiz için bir fırsat dönemine dönüşse de, ne yazık ki dolandırıcıların ve kötü niyetli şahısların da yoğun olarak faaliyet gösterdiği bir ay haline gelmiştir. Özellikle Kara Cuma, Şahane Cuma, 11.11 gibi büyük alışveriş günlerinde, sahte reklamlar ile dolandırıcılık girişimleri yaygınlaşmakta ve kişisel bilgilerle kredi kartı bilgilerinin çalınması gibi ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır.”

Dolandırıcıların, sosyal medya, SMS ve e-posta gibi kanallar üzerinden sahte bağlantılar gönderdiğini aktaran Elban, popüler e-ticaret sitelerinin adlarını taklit eden bu sahte sitelere yönlendirilen kullanıcıların kişisel bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Sahte

GÜVENLİ ALIŞVERİŞ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Av. Elban, güvenliğin sağlanması için tüketicilerin alışveriş yaptıkları sitelerin doğruluğunu kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Elban’a göre, yalnızca güvenilir ve bilinen platformlardan alışveriş yapılması, dolandırıcılıktan korunmak için alınacak ilk önlem; “Bu gibi durumlarda güvenliğinizi sağlamak için web sitesinin doğruluğunu kontrol etmek ve yalnızca güvenilir, bildiğiniz platformlardan alışveriş yapmak önemlidir.”

Kırşehir trafiğinden geçit yok Kırşehir trafiğinden geçit yok

ONLİNE ALIŞVERİŞTE KREDİ KARTI GÜVENLİĞİ

Dolandırıcıların sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı bilgilerini ele geçirebildiğini vurgulayan Av. Elban, bu tehlikeye karşı da tüketicileri uyardı. Online alışverişlerde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, sitenin URL adresinin “https” ile başladığını kontrol etmek.

Av. Elban, sahte olup olmadığını anlamak için URL adresinin kontrol edilmesi gerektiğini ve e-posta yoluyla gelen indirim kodu ya da kupon tekliflerine şüpheyle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek; “E-posta yoluyla gelen indirim kodu veya kupon tekliflerine ise şüpheyle yaklaşın, zira bu tür bağlantılar çoğunlukla sahte sitelere yönlendirme amaçlıdır ki bazı durumlarda banka isim ve unvanları dahi taklit edilerek tüketiciler mağdur edilmektedir.”dedi.

İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMA İLE EKSTRA GÜVENLİK

Elban, dolandırıcılıktan korunmanın en etkili yollarından birinin iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak olduğunu belirtti. Çoğu banka ve alışveriş platformunun sunduğu bu güvenlik özelliği, dolandırıcılık girişimlerine karşı tüketicilere ekstra koruma sağlıyor diyen Av. Elban; “Unutulmamalıdır ki, fırsatların yoğun olduğu dönemlerde aceleci ve dikkatsiz davranmak, dolandırıcılığın en kolay hedefi haline gelmenize neden olabilir. Tüketici olarak bilinçli hareket etmek ve güvenilir kaynakları tercih etmek, mağduriyetlerin önüne geçmede en önemli adımdır.” dedi.

Kasım ayı indirimleri cazip fırsatlar sunsa da, dolandırıcıların yaygın faaliyetleri karşısında tedbirli olmak büyük önem taşıyor. Tüketicilerin dikkatli olması, mağduriyet yaşamamaları için en güvenilir yoldur.

Dolandrclk

Muhabir: SEDANUR ASAN