Gündem

Tarla faresi için uyarı!

Tarla fareleri baş göstermeye başladı. Uzmanlar bu konuda çiftçileri bilgilendiriyor.

Tarımda önemli bir yere sahip Kırşehir'de uzmanlar yeni uyarılarda bulundu. Bu hafta ki uyarının konusu ise tarla fareleri oldu. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, tarla faresinin zararları, zarar şekilleri, deliklere yapılacak uygulamalar ve mücadelesi konusunda Kırşehirli çiftçilere bilgiler aktardı.

Yeşil’den gelen o bilgiler şu şekilde;

Zararlı olduğu bitkiler

Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır

Zarar şekli

Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar

Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer.

Kayıp, zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100’e kadar ulaşabilir.

Tarla faresi delikleri

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar;

1. Beslenme deliği,

2. Hafriyat (toprak çıkarma) deliği,

3. Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır

Mücadelesi

Doğal Düşmanları

Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar.

Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerekmektedir.

Kültürel Önlemler

Derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmektedir.

Mekanik Mücadele

Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile soldurmak suretiyle de mücadele yapılabilmektedir.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabilir.