Gündem

Tarımsal mekanizasyon ve enerji Kırşehir’de konuşuluyor

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde 35. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi gerçekleştiriliyor.

Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi’nin 35.si KırşehirAhi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Tarım Makineleri Derneği (TARMAKDER) ve Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ortaklığında gerçekleştirilen Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresinin 35.si Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde başladı. 4 – 6 Eylül 2024 tarihleri arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen kongreye, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Dağıstan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ile Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Teknolojileri Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak, Tarım Makineleri Derneği (TARMAKDER) Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçılar Birlği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri M. Selim İleri, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, Memişoğulları Grup Yöneticisi Memiş Baran, il kurum yöneticileri, sektör temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

ERTUĞRUL, TARIMSAL MEKANİZASYONUN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Kongrenin açılış konuşmasını ilk olarak Kongre Düzenleme Başkanı ve Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Tarımsal Makine Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülden Özgünaltay Ertuğrul yaptı. Başkan Dr. Öğr. Üyesi Gülden Özgünaltay Ertuğrul, konuşmasında kongrenin önemine değinerek tarımsal mekanizasyonun, günümüz tarımında verimliliği ve üretkenliği artıran temel bir unsur olduğunu belirtti. 1970’li yıllardan bu yana devam eden bu köklü kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını da ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gülden Özgünaltay Ertuğrul, kongreye maddi ve manevi destek veren tüm sponsor, sektör temsilcileri ve kurum yöneticilerine teşekkür etti.

Dr. Öğr. Üyesi Gülden Özgünaltay Ertuğrul’un konuşmasının ardından TARMAKDER Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin söz alarak, kongre hakkında genel bilgiler verdi. 1976 yılından bu yana bu kongreyi gerçekleştirdiklerini, tarımsal faaliyet alanında ülkemize ve sektöre önemli katkılar sunmayı hedef edindiklerini anlatan Ertekin,  kongreye destek veren herkese teşekkür etti.

İLERİ, ÜLKEMİZİN TARIMSAL FAALİYETLERİ BİLGİ VERDİ

TARMAKDER Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin’in ardından bir konuşma da TARMAKBİR Genel Sekreteri M. Selim İleri yaptı. Genel Sekreter İleri, ülkemizin tarımsal faaliyetleri, ihtiyaçları ve sorunları hakkında bilgiler vererek ülkemizde tarımın geliştirilmesi için yapılması gerekenlere değindi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrenin hayırlı olmasını temenni eden M. Selim İleri, kongreye katkı sunan herkese teşekkür etti.

BARAN, TARIMSAL FAALİYET ALANINDA GENÇLERE İHTİYAÇ OLDUĞUNA DEĞİNDİ

TARMAKBİR Genel Sekreteri M. Selim İleri’nin konuşmasının ardından Memişoğulları Grup Yöneticisi Memiş Baran söz alarak, sektörün ihtiyaçlarına değindi.  Tarımsal faaliyet alanında gençlere ihtiyaçları olduğunu anlatan Baran, üniversite mezunları ve işinde profesyonel olan kişilerle tarımda daha da ileriye gidilebileceğini kaydetti. Böyle bir kongreye sponsor olmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Memiş Baran, kongrenin başarılı geçmesini temennisinde bulundu.  

ÇINAR, TARIMIN MİLLİ BİR MESELE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

Memişoğulları Grup Yöneticisi Memiş Baran’ın konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar söz aldı. Çınar, tarımın bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşul muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması olduğunu belirterek tarımın aynı zamanda insanın beslenme ve barınma ihtiyacını karşılayan milli bir mesele olduğunu kaydetti. 35. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Selahattin Çınar, kongre destek veren ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

GÜNEŞ, AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ OLARAK TARIMA BÜYÜK ÖNEM VERDİKLERİNİ VURGULADI

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar’ın ardından son olarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş söz alarak bir konuşma yaptı. Rektör Yardımcısı Güneş, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak tarıma büyük önem verdiklerini ve bu alanda çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında üniversitenin pilot üniversitelerden biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Ali Güneş, bu çalışmalar kapsamında 6 alanda proje ürettiğini kaydetti. Aynı zamanda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Selçuk ve Ankara Üniversitesi ortaklığında Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama Merkezi (JİSTUAM) projesinin başarılı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Güneş, tarımsal alandaki çalışmalarla hem bölgemize hem ülkemize önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini dile getirdi. 35. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresine ev sahipliği yamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Güneş, kongrenin başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından kongreye katkı sunan ve destek verenlere plaketleri takdim edildi. Plaket töreninin ardından kongre, özel oturumlarla devam etti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde başlayan 35. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi yarına kadar farklı oturumlarla devam edecek. ( HABER MERKEZİ)