Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanındaki küresel gelişmeleri masaya yatıran ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi başladı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanındaki küresel gelişmelerin görüşüldüğü önemli bir kongreye ev sahipliği yapıyor. Semerkant Devlet Veterinerlik, Hayvancılık ve Biyoteknoloji Üniversitesi, Kazak Ulusal Tarım Üniversitesi, Faisalabad Üniversitesi ve Multan Tarım Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlenen ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 25 Nisan 2025 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda başladı. Kongrenin açılışına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Prof. Dr. Ali Güneş, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Gökmen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, Kaman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsa Bahat, Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Zafer Taş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırşehir Şube Müdürü Hasan Tezer, Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak, yöneticiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bilim insanları, akademik ve idari personel, öğrenciler katıldı. Kırşehir'deki akademik dünyayı buluşturan yoğun katılımın olduğu bu önemli kongre, sadece Türkiye’den değil, dünyadan birçok bilim insanını bir araya getiriyor.
Kongrede, bahçe bitkileri, gıda teknolojisi, peyzaj mimarlığı, tarım makineleri ve sürdürülebilir tarım, tarımda nanoteknoloji, tarımsal biyoteknoloji, tarla birkileri, yenilenebilir enerji, bitki koruma, kırsal kalkınma, su ürünleri, tarım ekonomisi, tarımda iş güvenliği, tarımda yapay zeka, tarımsal yapılar ve sulama, toprak, bitki besleme ve zootekni gibi konular derinlemesine değerlendiriliyor. Kırşehir’deki üniversite öğrencilerinin yanı sıra, dünyadaki önemli tarım akademisyenlerinin bir araya geldiği kongre, katılımcılara sadece güncel gelişmeleri aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki teknolojik ilerlemeleri de tartışıyor.
KONGREYE 125 ÜNİVERSİTEDEN ÇOK SAYIDA AKADEMİSYEN KATILIYOR
Kongrenin açılış konuşmasını Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar yaptı. Kongrenin önemini anlatan Dekan Çınar, tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti. Çınar, tarımsal faaliyetlerin artırılması ve tarıma gerekli değer ve özenin verilmesi gerektiğini anlattı. ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi hakkında da detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Selahattin Çınar, kongreye 125 üniversiteden çok sayıda bilim insanı katıldığını ve üç gün sürecek kongrede çeşitli konuların değerlendirileceğini belirtti. Tarım alanında önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Çınar, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
REKTÖRLERDEN ULUSLARARASI AKADEMİK İŞ BİRLİKLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VURGUSU
Kongrede katılımcılara Pakistan Faysal Abad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aman Ullah Malik ve Pakistan Muhammad Nawaz Shareef (MNS) Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ishtiaq A. Rajwana’nın videolu konuşması izletildi. Rektörler, konuşmalarında uluslararası akademik iş birliklerinin güçlendirilmesinde bu tür organizasyonlar ve etkinliklerin çok önemli olduğunu belirttiler ve kongrenin verimli geçmesi temennisinde ilettiler.
KARAHOCAGİL, ZİRAAT FAKÜLTELERİNE VE AKADEMİSYENLERİNE SESLENDİ: “SİZLERE ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR”
Kongrede Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşma gerçekleştirerek, böylesine önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti ve kongreye katılan herkese teşekkür etti. Karahocagil, tarım ve hayvancılığın çok önemli bir sektör olduğuna dikkat çekti. Dünyadaki küresel ısınma ve ilkim değişikliğinin zararları konusunda da görüş ifade eden Rektör Karahocagil, ziraat fakültelerine ve akademisyenlerine bu alanlarda önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Rektör Karahocagil, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım alanında üç projesi olduğunu belirti. Bu projeler hakkında Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kaba yem, Kaman Cevizi, Örtü Altı Seracılığı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile bölgesine ve iline önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Rektör Karahocagil, ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi'nin başarılı geçmesi temennisinde bulunarak kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.
GÖKMEN, BİLİMLE AHLAK ARASINDAKİ İLİŞKİYİ ANLATTI
Kongrede Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Gökmen, ‘Bilim Ahlak İlişkisi’ başlıklı sunumun gerçekleştirdi. Bilim ve ahlakın tanımlarını yapan Prof. Dr. Sabri Gökmen, bilim ve ahlak arasındaki ilişkinin üç farklı şekilde ele alındığından bahsetti. Gökmen, bilimsel çalışmaların insan yararına yapılması gerektiğini belirterek, ahlaki sorumlulukların bilim insanları tarafından daha fazla önemsenmesi gerektiğini ifade etti ve “Bugün dünyada yaşanan ve insan eliyle ortaya konan felaketlerin büyük çoğunluğunun nedenlerinin, ahlaki bir soruna dayandığı ve çözümlerinin de ahlaki alanda aranması gerektiği söylenebilir” dedi.
Sunumlardan sonra Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kongreye katkı sağlayan ve kongrenin düzenlenmesinde emeği olanlara plaket ve belge verdi.
ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlarla devam etti.