Kırşehir’in merkeze bağlı ilçelerinde son böğürtlenlerde toplanmaya başlandı. Böğürtlenlerin olgunlaşma tarihi bölgelere göre değişmekle birlikte Kırşehir’de Haziran sonu-Temmuz başında başlamakta ve Eylül ayına kadar devam etmektedir. Kırşehir halkı tarafından yoğun ilgi gösterilen şifa deposu böğürtlenleri toplamak ise sanıldığı kadar kolay değil. Kırşehir Özbağ Kasabası’nda ikamet eden ve uzun yıllardır böğürtlen toplayıcı ile uğraşan Ayşe Tunç şunları söyledi; Bu iş zor ve emek gerektiren bir iş böğürtleni toplamak ise daha da zor dikenleri ve yapısı gereği uğraş gerektiren bu iş bir yandan zor bir yandan da zevkli asıl zevkli yanı ise topladıktan sonra yapılan reçeli ve marmelattı diye konuştu.
Böğürtlenin Faydaları: İçeriğinde bulunan ellagik asit, tümör gelişimini önlemeye yardımcıdır. İçeriğindeki B grubu vitaminler çocukların gelişimini olumlu yönde etkiler. Yüksek oranda K vitamini içermesi özellikle bayanlarda osteoporoza karşı korumaktadır. Kalori miktarı düşüktür.(yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori) Diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Kan şekerini dengeler. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengindir. Sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır. Yaşlanma belirtilerini azaltır. Kolon kanserine karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.