Yaşam

Soba kimleri zehirliyor?

Soba zehirlenmelerine karşı nelere dikkat edilmelidir? Soba ve kömürle ilgili ne gibi önlemler alınmalı?

Kış ayının kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile evlerde doğal gaz, soba ve elektrikli ısıtıcı kullanımına başlandı. Evlerinde doğalgaz ya da kalorifer sistemi olmayan vatandaşlar ısınmak için soba kullanmaya devam etmekte. Peki soba kullanırken nelere dikkat edilmeli ve ne gibi önlemler alınmalı? 

Öncelikle tercih edilen soba TSE belgeli olmalı, yanma verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir. Soba kurulmadan önce bacaların temizlenmesi çok önemli. Rüzgârın yönünü ayarlamak için bacaya şapka takılmalıdır. Bütün bacalar çatıdan en az 1 metre yüksekte olmalıdır. Bacalar en yakın binadan en az 6 metre uzakta olmalıdır.

Sobanın altına yanıcı altlık konmamalı bu amaçla mermer kullanılabilir. Soba duvardan en az 50 / en çok 150 cm uzağa kurulmalıdır. Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı, en fazla iki dirsek kullanılmalıdır. Zorunlu olmadıkça fazla dirsek kullanılmamalıdır. Soba, dirsek, boru eklem yerleri duman sızdırmamalıdır.

Eklem yerleri birbirine uygun geçirilmelidir. Sobada tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalıdır. Sobanın alt ve üst deliklerini açık olmalıdır. Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave edilmemelidir. Kömür sobanız sönmemiş ise yanan kömür üzerine su dökülmemelidir. Bacalar yılda en az bir defa mutlaka temizlenmelidir.

Sobaların doğru kullanımı bununla da sınırlı değil. Sobada yakılmaması gereken lastik, plastik, boya, araba lastiği, tıbbi atıklar, çöpler, kömür çuvalı gibi sobada yandığı zaman çevreye çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar bırakan ürünlerdir.