Kırşehir'de faaliyet gösteren PETLAS fabrikasında, Ocak ayının ortalarında başlayan işten çıkarmalar hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık 300 işçinin işine son verildiği belirtilirken, bu sayının 800'e ulaşabileceği iddia ediliyor.

Petrol-İş ve Fabrika Yönetimi Tepkilerin Hedefinde

İşten çıkarılan işçiler, yaşanan durumu sert sözlerle eleştirerek, işten çıkarmaların arkasında sadece fabrika yönetiminin değil, Petrol-İş Sendikası'nın da bulunduğunu öne sürdü. İşçilerin iddiasına göre, sendika yönetimi kendilerini eleştiren ve sendika değiştirme eğiliminde olan çalışanları listeleyerek fabrika yönetimine sundu. Petrokimya İşçileri Birliği'nin yaptığı açıklamada; "Sendika bürokrasisi, kendileri için tehlikeli gördükleri bizleri hedef aldı. Kırıkkale şube yönetimi ve baştemsilci bazı temsilciler tarafından oluşturulan listeler, işten çıkarılmamıza neden oldu."

Küçülme Değil, Daha Fazla Kâr İçin İşçi Çıkarması

Fabrika yönetiminin işçi çıkarmaların nedeninin 'küçülme' olduğunu açıkladığı ancak işçilerin bu duruma şüpheyle yaklaştığı öğrenildi. İşçiler, fabrikanın aslında kârını artırmak için daha az çalışanla daha fazla üretim yapmayı amaçladığını savunuyor. Petrokimya İşçileri Birliği;"Kadrolu, haklarını bilen işçileri çıkarıp yerlerine daha düşük maaşla çalışacak yeni işçiler alıyorlar. EYT’liler hâlâ çalışıyor, yeni işçiler alınıyor ama yıllardır emek veren bizler kapı dışarı ediliyoruz."

İşçiler Borç Batağına Sürüklendi

İşten çıkarılan birçok çalışanın kredi borcu olduğu ve büyük bir geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor. İşçilerden biri, yaşadığı çaresizliği şu sözlerle dile getirdi; "Bir arkadaşımız işsizlik yüzünden intiharı düşündüğünü söyledi. Onu teselli etmeye çalıştık ama herkesin psikolojisi bozuldu. Fabrikayı yıllarca emek vererek büyüttük ama karşılığında işsiz bırakıldık."

Mücadele Çağrısı

Petrokimya İşçileri Birliği, Petlas'ta yaşanan bu kıyıma karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirtiyor. Eğer bu işten çıkarmalara karşı mücadele edilmezse, geriye kalan çalışanların da benzer bir tehdit altında olacağı konusunda uyarıda bulunarak; "Bugün biz işsiz kaldık, yarın sıra içeride çalışan arkadaşlarımıza gelecek. Sessiz kalırsak hepimiz işsiz kalacağız!"

Petrokimya İşçileri Birliği sosyal medya hesaplarında; "

İŞTEN ATILAN PETLAS İŞÇİLERİ:

PETLAS’TA İŞTEN ATILMALARIN FAİLLLERİ, PATRON İLE PETROL İŞ GENEL MERKEZİ VE KIRIKKALE ŞUBE YÖNETİMİDİR!

Kırşehirliler Ankara’da! İşte Ankara’da  yaşayan Kırşehirli sayısı Kırşehirliler Ankara’da! İşte Ankara’da  yaşayan Kırşehirli sayısı

Bizler yıllardır Petlas’ta çalışan işçilerdik. 21 Ocak’ta onlarca işçi işten çıkartıldık. Bu açıklamayı işten çıkarılan, kıyıma uğrayan işçiler olarak gönderiyoruz. Öncelikle size, Petrokimya İşçileri Birliği’ne, gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.

Petlas’ta yılbaşından önce işten çıkarmaların olacağının duyumlarını alıyorduk. Ama böylesi yaklaşık 300’ün üzerinde bir kıyımı beklemiyorduk. Zira, Türkiye’de (Goodyear ve Lassa) gibi lastik fabrikalarında çalışan işçi arkadaşlarımızın aldığı maaşın neredeyse yarısına çalışıyoruz. Dahası forklift çalışanları, formenler, temizlik kadrosu vs. Bu kadrodakiler 1000’e yakın işçi sendikasız! 4500 çalışanın 2800’ü sendikalı!

Petrol İş Sendikası genel başkanı Süleyman Akyüz, Ocak ayının ortalarında yanında Kırıkkale şube yönetimiyle Petlas yönetimiyle toplantı yaptı. Toplantı sonunda yemekhanenin önünde işçileri toplayıp arkadaşlar Petlas küçülmeye gidecek. Darılmaca küsmece yok belli bir sayıda işçi çıkarımı olacak, diye açıklama yaptı. Bu açıklamanın ardından kıyımlar başladı.

Kulağımıza gelen haberlere göre ise bu işten atmaların arkasında sendika bürokrasisi var. Kendileri için tehlikeli gördükleri, şube ve genel merkezi eleştiren, sendika değiştirme eğiliminin taşıyıcısı olan biz muhaliflerin işten atılmasını istemişler. Bizzat Kırıkkale şube yönetimi ve baştemsilci bazı temsilciler tarafından liste yapılıp, Petlas yönetimine verilmiş. Hatta üretim müdürünün ofisinde, baştemsilci Mehmet Aydın’ın diğer bölüm amirleriyle liste yaptığını gören arkadaşlarımız var.

Önce EYT’lilerin daha sonra gönüllerin atılacağını söylemişlerdi. Yalan olduğu çok geçmeden anlaşıldı. Hala EYT’liler çalışıyorlar. Hem de iğrenç şartlarda çalıştırılıyorlar. Ayrıca EYT’liler sendikadan istifa ettirildiler. Sendikal haklarını ellerinden aldılar. Tazminat haklarını bile 8 takside yani 8 aya yayacaklar. Bir kuru maaşa çalışacaksanız şartlar bu, dediler. Kabul etmeyenlere mobbing uyguladılar. Tehdit ettiler.

Bu düzen değişsin diye mesai yapan bizlerin peşlerine adam takıp izletecek kadar aşağılık hale geldiler. Sendika ağalarıyla birlikte, elele işçi kıyımı yapılıyor. Ama bakıyorsunuz sendikanın torpilli çalışanları ortada hiçbir iş yapmayıp gezerken, hakkıyla çalışan işçilerin işlerinden olması içerde tepki çekerken kim sesini çıkarıyorsa alenen sendika tarafından tehdit ediliyor.

Öyle bir aşağılık hale geldiler ki, işçilere yapmadıklarını bırakmıyorlar. Keyfi uygulamalar, bölüm değişikliği, rütbe sökmeler alanı dışında iş yaptırma gibi… Amaçları işten çıkarma tehditiyle bütün dayatmalarını işçilere kabul ettirmektir.

Petlas’ta yaşanan kitlesel işçi kıyımının nedeni küçülme değil, karını büyütmek, daha az işçiyle daha fazla üretim yapmaktır. Kadrolu, soran ve sorgulayan işçileri gönderip yerlerine daha düşük ücretli işçiler çalıştırmaktır.

EYT’liler çalışıyor, işe yeni alınan işçiler çalışıyor. Ama 5 yıl ve üzeri çalışması olan işçiler işten atılıyor. An itibarıyla 300’ün üzerinde bir kıyım var ve bu kıyım devam edecek. 800 kişi çıkarılacağı söyleniyor.

Yıllarca biz bozkırın çocuklarını ‘pastadan siz de pay alacaksınız’ diye gece gündüz bedavaya çalıştırarak fabrikayı 3 katına çıkardılar. Maaşlar biraz artınca karlarından biraz azalma olacak diye biz işçileri bu kış gününde işten çıkardılar. Bir sürü arkadaşımızın kredi borcu var. İşten atılan bir arkadaşım intiharı düşündüğü söyledi, teselli ettik.

Sadece Petlas patronu değil, Petrol-İş genel merkezi ve Kırıkkale şube yönetimi de işçi kıyımının failidir. İşçi kıyımına karşı mücadele etmezsek şuanda çalışan Petlas işçilerini de işsizlik bekliyor."

Muhabir: AYNUR BAYRAK