Kırşehir'de hizmet veren Diyetisyen Hakan Han Ural, birçok kişinin “Ekmeği kestim ama hala kilo veremiyorum” ya da “Ben ekmek yemiyorum, neden kilo alıyorum?, Ben neden kilo veremiyorum?” gibi sorular sorduğunu belirtti. Ural, kilo almanın sebebinin yalnızca ekmek tüketimi olmadığını vurguladı. Asıl suçluların yanlış beslenme düzeni, tabaklardaki dengesizlikler ve hayır denilmeyen ikramlar olduğunu ifade etti.
YANLIŞ ALGILAR VE EKMEK GRUBU BESİNLER
Ural, diyet yaparken ekmek tüketmediğini düşünenlerin aslında börek, makarna, pilav ve mısır gibi diğer yiyeceklerle ekmek tüketmiş olduklarını açıkladı. Bu tür besinlerin ekmek grubunda yer aldığını ve porsiyon ile sıklığına dikkat edilmediğinde kilo alımına sebep olabileceğini belirtti. Birçok çalışmada, tam tahıl tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, tip II diyabet ve obezite gibi kronik hastalık risklerini azaltabileceği gösterilmektedir. Ural, “Buğdayın öğütülmesiyle kepek ve öz kısmının ayrılması, birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olmaktadır,” dedi. Sağlıklı bir diyet için tam tahıl ve tam buğday ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
EKMEĞİN TÜKETİM MİKTARI
Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan ekmeğin tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Ural, "Bir öğünde 1-2 dilim ekmek yeterli olur," dedi. Her zaman tabağınızda dengeye önem vermeniz gerektiğini hatırlatan Ural, “Önemli olan tüketim sıklığı ve porsiyon kontrolüdür. Bu alışkanlığı kazandığınızda istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz,” şeklinde konuştu.