Ülke genelinde başlatılan şap aşılama çalışmaları ilimizde de hız kesmeden devam ediyor. Bugün Kaman ve Mucur İlçe Tarım Orman Müdürlüğüne bağlı personeller tarafından ilçe genelinde aşılama çalışmaları yapıldı.
Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgeleri arasında yer alan Kırşehir’de de hayvanları hastalıklardan korumak amacıyla şap aşısı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar yürüten Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlı personeller tarafından ilçe genelinde aşılama çalışmaları yapıldı.
Bazı illerdeki hayvanlarda şap vakasının görülmesinin ardından canlı hayvan pazarları kapatılmış, aşı çalışması başlatılmıştı. Alınan tedbirler sayesinde önemli hayvan üretim merkezlerinden olan Kırşehir’de hiçbir hayvanda şap vakasına rastlanılmadı.
Aşılama programı sonrası açıklama yapan Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, "Kırşehir'de hayvancılık önemli bir geçim kaynağı. Bizler sadece bu aşılama döneminde değil yıl boyunca hayvan sağlığı ve refahı için sahada çalışmalar yapmaktayız. Bakanlığımızın başlatmış olduğu şap aşılama programı kapsamında şu ana kadar ilimizde 211.581 hayvan yani toplam aşılama çalışmasına dahil olan hayvanların % 89.19 u aşılanmış bulunmaktadır" dedi.
"SAT-2 şap hastalığı insana bulaşan bir hastalık değildir"
Kırşehir’de aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, " Türkiye'de de görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle önlem amaçlı olarak ilimizde de aşılama çalışmaları başlatıldı.
Şap hastalığı hayvanlarda görülen viral bir hastalık, hastalığın etkeni olan virüs, özellikle iştahsızlık, verim kaybı ve ağız bölgesinde, tırnak arasında farklı yaralanmalar gibi belirtilerle kendini gösterir. Şap hastalığının insanlara doğrudan bulaşması ve insanları hasta etmesiyle ilgili kayıt bulunmamaktadır. İnsanlarımızın et tüketimi noktasında herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yoktur. Genelde daha önce yaşanan hastalıktan farklı bir hastalık.
Bu hastalıktan koruma sürecinin ardından ülkemizde ve ilimizde hayvan nakli, hayvan satışları serbest olacaktır. Bu anlamda ülkemizdeki üretici rahatlayacaktır. Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğümüz hafta sonu bile aşıyı sahada sürdürmektedir" dedi. . (HATİCE SÜRMELİ)