Yaşam

SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kırşehir Tarım ve Orman İlçe müdürlüklerinin saha çalışmaları devam ediyor.

                Ankara Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü tarafından temin edilen 9 çeşit arpa demetrosyonu çeşitleri ile Kırşehir ilçesinin Akpınar merkezinde demonstrasyon sahası kuruldu. Ankara Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri, Kırşehir İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri demonstrasyon alanlarını ziyaret etti.

                Enstitü ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından incelenen demonstrasyon sahasında, çeşitlerin fenolojik gözlemleri yapılarak, gelişimleri arasındaki fark ve bölgeye sağladıkları uyum değerlendirildi. Bu değerlendirme sayesinde, 9 çeşit arpa çeşitlerinin bölgenin iklim ve toprak koşullarına ne kadar uyum sağladığı belirlendi.

                  Ziyaret sırasında, üreticilere gerekli bilgiler verildi. Teknik personeller, çiftçilere çeşitlerin doğru ekim zamanı, gübreleme, sulama ve hastalık zararlılarıyla mücadele gibi konularda önerilerde bulundular. Ayrıca, 9 çeşit arpa çeşitlerinin avantajları ve verim potansiyeli hakkında bilgilendirme yapılarak, çiftçilerin bu çeşitlere yönelmeleri teşvik edildi.

“Boztepe İlçe Merkezi ve Köylerinde Şap Aşılaması ve Kuduz Hastalığına Karşı Aşı Yapılmakta”

             Boztepe İlçe merkezi ve köylerde ise büyük baş hayvanlara şap aşılaması yapılmakta ("Şap hastalığı hayvanlarda görülen viral bir hastalık, hastalığın etkeni olan virüs, özellikle iştahsızlık, verim kaybı ve ağız bölgesinde, tırnak arasında farklı yaralanmalar gibi belirtilerle kendini gösterir. Şap hastalığının insanlara doğrudan bulaşması ve insanları hasta etmesiyle ilgili kayıt bulunmamaktadır. İnsanlarımızın et tüketimi noktasında herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yoktur) ve kuduz (merkezi sinir sistemine saldıran, hızlı gelişim gösteren, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize, ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. İnsan dahil olmak üzere tüm sıcakkanlı canlılarda görülebilir. Hastalık; kuduz bir hayvanın sağlıklıları ısırması ve salyasında bulunan kuduz virüsünü ısırma sonucu meydana gelen açık yaraya nakletmesi ile bulaşır. Ancak virüs salyaya zaman zaman geldiğinden dolayı her ısırılan hayvan kudurmaz.

             Bu nedenle her ısıran hayvana da kuduz gözüyle bakılmamalıdır. Kuduzun tedavisi yoktur ve aşılama tek engelleyici faktördür. Günümüzde kuduz hastalığı, etkili bir aşı programı ile büyük oranda kontrol altına alınmıştır. Yavru köpeklere ilk kuduz aşısı 3 aylık yaşta uygulanmalı ve her yıl periyodik olarak tekrar edilmelidir.) hastalığına karşı aşı uygulaması yapılmaktadır.(AYNUR BAYRAK)

Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...