PROPAGANDA  ve HALKLA İLİŞKİLER (7)  

   İlk yazımızda Propaganda ve Halkla İlişkilerin öneminden bahsederek  bu konuya devam edeceğimizi belirtmiştik. Önceki yazılarımızı  okumayanlar için  bir hatırlatma yapmak  istiyorum. Yazımıza halkla ilişkilerin tanımını  yaparak başlayalım H. İlişkiler “İçinde bulunduğu toplumun ve özellikle ilişki içinde olduğu hedef kitlenin  özlem ve özelliklerini tanımak ve bu arada  firmanın  izlediği politika ve uygulamalarını  halkla çok yönlü olarak çeşitli iletişim araçlarını kullanarak yansıtan bir bilim dalıdır. Üniversitede Halkla İlişkiler hocam Aladdin ASNA (Burada hocamdan biraz bahsetmek istiyorum. Ülkemizde halkla ilişkiler konusunda ilk halkla ilişkiler kitabını yazan ve  öneminden bahseden kişidir.  2015 Yılında  genç denecek bir yaşta kaybettik. Kendisini tanımaktan ve hocam olmasından dolayı ayrıca onur duyuyorum. Allah rahmet etsin) H. İlişkileri kısaca, halkın çok  hoşlandığı şeyleri çok yapmak,  hoşlanmadığı şeyleri hiç yapmamak olarak tanımlardı.

 Önceki yazımızda halkla ilişkilerin temel öğelerine devam edeceğimizi belirtmiştik. Bu hafta da  hocamın eserinden faydalanak  bu konuya kaldığımız yerden devam edeceğim. 

  Halkla İlişkiler kuru bir propaganda bombardımanı değildir. Verici ve alıcı kitle arasında karşılıklı bir akım vardır ve verici de bu akımdan yararlanmaktadır. Amaç ise, karşıki  kitleyi inandırabilmek, etkileyebilmek, onu bir eyleme (kampanyayı destekleme, oy verme, askere gitme, toto oynama, bir malı satın alma, Kızılay’a yardım etme vs.)

  Halkla İlişkiler kuruluşun en üst kademe yöneticisine, çizilecek politika konusunda yol gösterme  ve ona kamuoyunun görüşleriyle ilgili enformasyon taşıma işlevidir. Bu özelliği ile kuruluş şemasında Halkla İlişkiler sorumlusu, en üst yöneticinin ( Bakan, Müsteşar, Genel Müdür, Murahhas üye vs.) en yakınında yer alır. H. İlişkiler sorumlusu, en üst yöneticisinin odasına he an kapıyı çalmadan girebilen, önemli kararların alınacağı her toplantıda bulunan, üst yöneticinin her aradığında elinin altında olan yani gündüz-gece, bayram-tatil tanımayan bir elemandır.

  Üst yönetici adına kuruluşu ve onun Halkla İlişkiler poltikasını takip eder. Kamuoyu ile kuruluş arasında bağı kurup geliştirir. Ve kuruluş elemanlarını (en üst yöneticiden en küçük memura kadar) kuruluşun dış görüntüsünü geliştirmek için nasıl davranmaları, nelere dikkat etmeleri, H. İlişkiler’in önemi, hedef kitlenin kuruluş hakkındaki izlenimleri konularında eğitir. Bu üç fonksiyonu ile H, İlişkiler sorumlusunun, bizde bazı yöneticilerin sandığı gibi, sadece eşi-dostu çok olan popüler bir isim olmaktan daha  fazla nitelikleri bulunmalıdır. Haftaya yine hocamın kitabından alıntılar yaparak  H. İlişkilerin önemi konusuna devam edeceğim.