Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde Anadolu Tıbbı Işığında Sağlıklı Yaşam Konferansı verdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından ‘Anadolu Tıbbı Işığında Sağlıklı Yaşam’ başlıklı bir konferans düzenlendi. 31 Ekim 2024 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen konferansa Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
SAĞLIK ALANINDA FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPTILAR
Konferans öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti. Samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen ziyarette Rektör Karahocagil ile Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, sağlık alanındaki gelişmeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulundular.
KARAHOCAGİL, MODERN VE GELENEKSEL TIBBIN BİRLİKTE GELİŞMESİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Ziyaretin ardından konferansa geçildi. Konferansın açılış konuşmasını Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Rektör Karahocagil konuşmasında, üniversitenin tarım ve jeotermal alanındaki pilot üniversite projeleri kapsamında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Merkezini açarak faaliyete geçirdiklerini kaydetti. Modern ve geleneksel tıbbın birlikte gelişmesinin öneminden bahseden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Anadolu’nun geleneksel tıp alanında önemli bir merkez olduğunu vurguladı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak Tıp Fakülte’sinde eğitim öğretim görecek öğrencilere ilk dersi Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifasında aldırdıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, anadolu tıbbının tekrar hayat bulmasını istediklerini dile getirdi. GETAT Projesi kapsamında üniversitede Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Alanı (AHİGETAM) kurulduğunu anlatan Rektör Karahocagil, burada 55 türe yakın aromatik bitkinin üretildiğini ve başta sağlık alanı olmak üzere faklı alanlarda da bu bitkilerin kullanıldığını sözlerine ekledi. Davetlerine icabet eden Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konferansın güzel geçmesi temennisinde bulundu.
SARAÇOĞLU, MİLLİ TOHUMLARIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Anadolu Tıbbı Işığında Sağlıklı Yaşam başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Saraçoğlu sunumunda, değişen dünya düzeninden bahsederek değişimin ülkemize ve insanlığa etkinlerine değindi. “Doğanın tüm dengeleri değişiyor” diyen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bu anlamda gıda güvenliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Milli ve yerli yazılım ne kadar önemliyse, ondan kat ve kat daha önemli olan milli tohumlarımızdır” dedi.
Konuşmasında Anadolu topraklarının verimli ve değerli olmasına da değinen Saraçoğlu, sürdürülebilir sağlıklı yaşamın ancak yerli ve milli tohumla olacağını ve ithal tohumun enflasyonu artırarak toprakların kimyası ve mikrobiyolojisini bozduğunu söyledi. Aynı zamanda bitkilerin hastalıkların tedavisindeki önemini de anlatan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bu tedavilerin etkili olmasında yerli tohumların daha etkin olduğunu anlattı. Konuşmasının sonunda Saraçoğlu, öğrencilere atalarını ve tarihlerini bilmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.
Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na günün anısına hediye verdi. (BÜLTEN)