Üzüm üretiminde önemli bir yere sahip Kırşehir ve Nevşehir yeni bir tartışmanın başlangıcı oldu. Bu verimli topraklarda üretilen birbirinden lezzetli üzümler, tecrübeli eller sayesinde pekmeze dönüşüyor.  Oldukça meşakkatli olan bu işlemlerin merkezi ise tartışma konusu oldu. Kırşehir ve Nevşehir pekmez için adeta birbiri ile yarışıyor.

Kırşehir hazırlıklı ol Kırşehir hazırlıklı ol

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kırşehir Cacabey Meydanında Genç Ahiler Gençlik Şöleni yapıldı. Burada da pekmez ile Kırşehir’i ilişkilendiren çok özel türküler seslendirildi.

KIRŞEHİR’DE PEKMEZ NASIL YAPILIR?

Pekmezin sahibi Kırşehir’de Eylül ayının girmesi ile pekmez yapımları da başlar. İlk olarak üzüm bağlarından kesinlen birbirinden nefis üzümler şirehanelere getirilerek burada suyu çıkartılır. Sonrasında dev kazanlara giren şireler yüksek ateşte kaynatılıp 1 gün boyunca dinlenmeye alınıyor. İyice durulan şireler yeniden kazana girer ve pekmez toprağı ile kıvama haline gelene kadar kaynatılır.

Muhabir: Hatice Sürmeli