Kültür & Sanat

Parpılama nedir?

Sahurda ne yenir diye düşünen Kırşehirli vatandaşlara özel, yöresel bir tat!

Kırşehir yöresine özgü bir lezzet olan parpılama, sahur sofraları için hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif sunuyor. Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bu yemek, özellikle Ramazan ayında sahura kalkanlar için enerji dolu bir başlangıç sağlıyor.

Parpılama yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

- 2 orta boy soğan
- 5 tane sivri biber
- 4 diş sarımsak
- 150 gr kıyma
- 4 orta boy patlıcan
- 5 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Pul biber, karabiber, tuz
- 1 su bardağı su

Öncelikle soğan, sivri biber ve sarımsak ufak şekilde doğranır ve sıvı yağda kavrulur. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekip, kavrulduktan sonra baharatlar ve küp küp kesilmiş domatesler ilave edilir. Domatesler ölünce, biber ve domates salçası eklenir. Bu arada, patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde kesilir ve karışıma eklenir. Eğer domatesler yeterince sulu değilse, 1 su bardağı su eklenir. Ancak patlıcanları fazla pişirmemeye özen göstermek gerekir, çünkü çabuk eriyebilirler. Kontrollü bir şekilde pişirildikten sonra parpılamanız hazırdır. Yanında sarımsaklı cacıkla servis edilmesi önerilir.

Kırşehir'in geleneksel lezzetlerinden biri olan parpılama, sahur sofralarınızı zenginleştirecek ve Ramazan ayının ruhunu evinize taşıyacak bir seçenek. Afiyet olsun!

BİZİ TAKİP EDİN

Kırşehir haberleri, Kırşehir yerel haberleri, Kırşehir'den güncel haberler, Kırşehir'den güncel son dakika, Kırşehir Aşıkpaşa, Kırşehir Ahi Evran, Kırşehir'e özgü kültür, Neşet Ertaş, Kırşehir'in gündemi, Kırşehir Haber, Kırşehir gündem, Mucur Haberleri, Aktepe Haberleri, Çiçekdağı haberleri, Kaman haberleri, Özbağı haberleri, Akpınar haberleri, Kırşehir köy haberleri, Kırşehir ilçe haberleri, Akçakent haberleri, Kırşehir magazin, Kırşehir'de neler oluyor, Kırşehir sabah haberleri gibi aradığınız tüm sekmeler haber sitemizde mevcuttur. Bizi takip edin haberiniz olsun.