Kırşehir sofralarının en hafif ve sağlıklı yemeklerinden biri olan pancar çırpması, başka yörelerde çok fazla bilinmese de Kırşehir sofralarında sevilerek tüketilmekte. Yapımı kolay olan bu lezzet hem farklı hem de yaz kış tüketilebilmekte. Genellikle zeytinyağlı yapılan Pancar Çırpması oldukça hafiftir. Kırşehir’e yolu düşenlerin yiyebileceği en farklı yemeklerden biridir. Bu yöresel lezzetin tarifi ise şu şekilde:
2 adet şeker pancarı 1 bardak yeşil mercimek
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hazırlanışı ise:
Pancar yıkanır, ayıklanır ve ince dilimler halinde kesilir. Doğranmış pancar ve yeşil mercimek sıvı yağ ilave edilerek kavrulur. 3 su bardağı su eklenir haşlamaya bırakılır. Baharat ve salça ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir ve böylece servise hazır hale gelir.