Eğitim

Özkurt, doğayla uzlaşık, yaşama kültürü ve sürdürülebilirliğe dikkat çekti

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt, Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi’ne katılarak sunum gerçekleştirdi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt, Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi’nde ‘Doğayla Uzlaşık, Yaşama Kültürü ve Sürdürülebilirlik’ konusuna değindi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt, Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi’nde katıldı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt, projede ‘Doğayla Uzlaşık, Yaşama Kültürü ve Sürdürülebilirlik’ konusu hakkında sunum gerçekleştirdi.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt’un Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi’ne katılması hakkında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi, şu açıklamayı yaptı:

“Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD),  Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla ilk kez 2023 yılı yaz aylarında başlatılan ve Belek Turizm Yatırmcıları Birliği’nin (BETUYAB)  değerli katkılarıyla yürütülen ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ Projesi’ne konuşmacı olarak katılan Fakültemiz Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt, ‘Doğayla Uzlaşık, Yaşama Kültürü ve Sürdürülebilirlik’ konulu bir sunum yaptı. Öğretim Üyesi Özkurt, konunun tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu tür projelerin yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, özellikle tek kullanımlık plastiklerin çevreye verdiği zararların altını çizdi.

Her yıl daha ciddi boyutlara ulaşan plastik kirliliği, tüm dünyada olduğu gibi Akdeniz’in kıyı ve deniz ekosistemini de tehdit ediyor. Bunun en büyük nedeni tek kullanımlık plastikler. Dünya çapında her yıl 500 milyon tonun üzerinde üretilen plastiklerin yarısından fazlası tek kullanımlık. Bu ürünler geri dönüşüme giremedikleri için atık toplama sahalarına gönderiliyor ve nihayetinde yolları denizlerde ve okyanuslarda son buluyor. Bu duruma dikkat çekmek ve çözüm yolları geliştirilmesini sağlamak amacıyla EKAD, TÜRÇEV ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 2023 yazında başlatılan ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ Projesi, her yıl kapsamını genişleterek devam ediyor. Proje, BETUYAB’ın da değerli katkılarıyla yürütülüyor.

Proje, plastik atıklar konusunda farkındalığı artırmayı, sorunun çözümünde bireysel tercihlerin önemini vurgulamayı ve tek kullanımlık plastikleri günlük yaşamdan çıkarmanın yollarını tanıtmayı hedefliyor. Ayrıca, bu konudaki girişimlere önayak olmayı ve destek sağlamayı amaçlıyor. Yaz aylarında en fazla vakit geçirilen yerler olan plajlarda, yapılan birçok araştırma plastik atıkların en yüksek orana sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, etkinliklerin öncelikli hedef kitlesi plaj kullanıcıları. Mavi Bayraklı halk plajlarında düzenlenen etkinliklerde, yerel halka ve turistlere yönelik bilinçlendirme kampanyaları, her yaş grubuna hitap eden oyunlar ve yarışmalar, anket çalışmaları, plaj ve deniz temizliği faaliyetleri ile bilgilendirici eğitimler yer alıyor.

Projenin gerçekleşmesinde yer alan Fakültemiz Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt’a, EKAD’a, TÜRÇEV’e, Antalya Büyükşehir Belediyesine, BETUYAB’a, Deniz Yaşamını Koruma Derneğine ve TOMRA’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” ( HABER MERKEZİ)