Yaşam

Oyuncak ve Hikaye Kitabı Seferberliği

“Kırık ve yıpranmış olanlar gönderilmemeli”

Kırşehir İHH Kadın Kolları Başkanı Ayşe Hatice Kodak, Kırşehir’e gelen depremzede çocuklar için Oyuncak ve Hikaye Kitabı Seferberliğini duyurdu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 11 ili yıkan depremler tüm ülkeyi yasa boğdu. Yavaş yavaş yaraların sarılmaya çalışıldığı şu günlerde, depremden etkilenen yüzlerce çocuğun eski yaşamlarına yeniden dönmeleri için pek çok gönüllü ise seferber olmuş durumda. Kırşehir İHH Kadın Kolları Başkanı Ayşe Hatice Kodak, çocukların felaket sonrası iç dünyasında yaşadıklarını sıkıntıları dile getirerek depremzede çocuklara gönderilecek oyuncaklarla ilgili önerilerde bulundu.

Başkan Kodak; ”Depremden etkilenen çocuklarımızın yaralarını sarmak ve güldüklerinde dünyamızı güzelleştiren yüzlerindeki tebessümü tekrar canlandırmak için Kırşehir halkını seferberliğe davet ediyoruz. Sıfır veya az kullanılmış oyuncaklarınızı ve kitaplarınızı bizlere ulaştırabilirsiniz.”

'YAŞADIĞI TRAVMAYI OYUN ARACILIĞIYLA ATABİLİR'

Resim çizmek, sanatsal yansıtmaların yapılması, hikâyelerin anlatılması, hareketli çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çeken Kırşehir İHH Kadın Kolları Başkanı Ayşe Hatice Kodak, çocukların kepçeyle, itfaiye aracıyla, vinçle, iş makinesiyle oynayabileceğini, bunların onları travma tize etmeyeceğini söyledi.

"Depremi yaşamış veya depremden uzakta bile olsa haberlerde görmüş olan çocukları da bu tür oyuncaklarla oynarken bulabiliriz" diyen Başkan Kodak, "Oynarken, çevresindeki diğer arkadaşları ya da ailesini de oyuna katmak isteyebilir veya tek başına oynayabilir. Deprem bölgesinden gelen depremzede çocuklarımız için halkımızla el ele vererek onlara oyuncak ve hikâye kitapları toplayarak günlerini haberlerden uzak tutmaya psikolojilerinin düzelmesine bir nebze de olsa iyi gelebilmesini hedefliyoruz. Çocuk yaşadığı o stresi, acıyı ve travmayı oyun aracılığıyla atabilir" açıklamasını yaptı.

'KIRIK VE BOZUK OYUNCAKLAR GÖNDERİLMEMELİ'

Kırşehir İHH Kadın Kolları Başkanı Ayşe Hatice Kodak oyuncaklarla ilgili şöyle konuştu: "Oyuncakların sağlamlığına dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı çocuklar buna çok önem veriyorlar. Kırık bir oyuncak görünce gidip bakabilir veya onu tamir etmek isteyebilir. Yüksek sesli, aşırı müzikli, çok hareketli ve ışıklı oyuncaklar da olmasa iyi olur. Çünkü deprem yaşamış çocuklar sese karşı tepki verebiliyorlar. Burada önemli olan şey çocuğa sürekli yaşadıklarını anlatmaya ve oyun oynamaya zorlamamak. Yakınlarıyla birlikte olması, kucaklanma ve sarılma da çocuğun tekrar güven ilişkisi ve bağ kurması için çok değerli."(FAHRETTİN TOKER)