Osteopati Nedir? Osteopati Hangi Alanlarda Kullanılır? Osteopati Hangi Hastalıklara Bakar? Osteopati Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Osteopati; organ sistemleri, kas-iskelet sistemi ve merkezi sinir sisteminde görülen sorunlara bağlı olarak gelişen rahatsızlıkları manuel yöntemlerle inceleyen ve değerlendiren bir tıp branşıdır. Bu branşta görev alan ve 5 yıllık eğitimini anatomi ve fizyoloji üzerine tamamlayan uzman tıp doktorları veya fizyoterapistlere ise osteopat denir. Osteopati uzmanları, kas ve iskelet sistemiyle ilgili fiziki muayene öncesinde hastanın genel sağlık durumu, o anda görülen belirtiler ve aile öyküsünde yer alan hastalıklara ilişkin birtakım sorular sorar. Osteopatide dikkat edilen en önemli unsurlardan biri, vücudun “kendini kendini iyileştirmesine” yönelik uygulanan çalışmalar ve tedavi yöntemleridir. Bilimsel temele dayalı olan bu özel tedavi yöntemleri, kişilerde hastalığa neden olan durumların teşhis ve tedavi edilmesinde oldukça önemli bir rol oynar.

Osteopati Hangi Alanlarda Kullanılır?


Osteopatide vücutta görülen tüm belirtiler dikkate alınarak, kişiye en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Diz, kalça, boyun veya omuz ağrısı gibi belirtilerle bu branşa başvuran hastalara bütüncül bir yaklaşımla tedavi planı oluşturulmasına dikkat edilir. Örneğin; sadece omurga, kalça veya diz bölgesinde ağrı şikâyeti olan hastalarda ağrıyan bölgeye bakılmasının ardından, var olan diğer tüm belirtiler ve bu belirtilere neden olabilecek tüm durumlar da dikkatlice incelenir. Aynı zamanda, hastada görülen rahatsızlıkların tedavi edilmesi veya önlenmesi için sinir sistemi ve kas-iskelet sistemi gibi vücudun temel çalışma düzenini doğrudan etkileyen sistemlere de bakılır.

Osteopati, hastaların çeşitli manuel terapi (elle tedavi) yöntemleri uygulanarak herhangi bir ilaç veya cerrahi yönteme başvurulmadan tedavi edilmesine olanak sağlayan bir tıp dalıdır. Osteopatide, ilk olarak vücudun tamamının düzgün bir şekilde çalışmasında etkin rol oynayan omurga bölgesinde aşırı hassasiyet, güç kaybı veya zorlanmaya bağlı görülebilecek ağrı, sancı veya kişinin hareketlerini kısıtlayıcı fiziksel durumlar olup olmadığı incelenir. Daha sonrasında, en uygun manuel terapi yöntemi belirlenerek vakit kaybedilmeden tedaviye başlanır.

Osteopati ile fizik tedavi bölümleri sıklıkla karıştırılsa da iki branş arasındaki en önemli ayrımlardan biri, fizik tedavi bölümünde genellikle sadece ağrıyan bölgenin hedef alınması ve tedavi planının buna göre belirlenmesidir. Osteopatide ise bütüncül bir yaklaşımla ağrı veya rahatsızlığa neden olan faktörler araştırılır ve tedavi planı buna uygun olarak belirlenir.

Osteopati Hangi Hastalıklara Bakar?


Osteopati bölümünün ilgilendiği ve tedavi ettiği hastalıklar ve hastalık grupları şu şekildedir:

Ayakta görülen rahatsızlıklar
Sırt, boyun ve omurga ağrısı
Baş ağrısı
Nörolojik hastalıklar
Spor nedeniyle meydana gelen yaralanmalar
Yürüme veya denge bozuklukları
Duruş bozuklukları
Uyku sorunları
Kifoz
Skolyoz
Fibromiyalji
Kireçlenme
Hamilelikte görülen ağrı ve sancıların azaltılması
Sindirim/boşaltım sistemi sorunları (kabızlık, idrar kaçırma, ishal, gaz sancısı veya karın ağrısı)
Kronik veya alerjik hastalıklar
Hormon bozuklukları
Solunum yetmezliğine bağlı gelişen rahatsızlıklar
Nevralji
Alzheimer
Ameliyat sonrası rehabilitasyon
El ve bilekte görülen rahatsızlıklar
Omuz ve dirsek rahatsızlıkları

Kırşehir’de bağış bilincini artırma çalışmaları sürüyor Kırşehir’de bağış bilincini artırma çalışmaları sürüyor

Osteopati Tedavisi Nasıl Uygulanır?


Osteopati tedavisinde temel anlamda manuel terapi yöntemlerine başvurularak belirtilerin hafifletilmesi veya hastalığın tedavi edilmesi hedeflenir. Bu nedenle, osteopati; ilaç tedavisi veya cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, konusunda uzman sağlık çalışanları tarafından uygulanan yöntemleri içerir. Tedavi; kişinin eklemlerindeki hareketliliğin geri kazandırılması, kaslarda var olan gerginliğin azaltılması, kan akışının düzenlenmesi ve sinir sistemindeki baskının azaltılması gibi kişinin günlük hayatını etkileyebilecek durumların ortadan kaldırılmasını amaçlar. Osteopati tedavisinde çeşitli bölgelere uygulanan özel masaj teknikleri sayesinde, kişi günlük hareketlerini geri kazanabilir ve eski sağlığına yeniden kavuşabilir. Osteopati tedavisi; genellikle haftada 2 veya 3 seans olacak şekilde hastanın şikayetleri ortadan kalkana kadar uygulanabilir. Hastalığın şiddeti ve süresine bağlı olarak seanslar 2 aydan 1 yıla kadar sürebilir.

Muhabir: Haber Merkezi