Ramazan ayının vazgeçilmez tatları arasında yer alan güllaç, hem hafifliği hem de eşsiz lezzetiyle iftar sofralarının baş tacı olmaya devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Kırşehirli vatandaşlarında vazgeçilmez tatlılarından olan Güllaç sofraları süslemeye devam ediyor. Peki, bu eşsiz tatlıyı evinizde nasıl yapabilirsiniz ve güllaç yapımı için hangi malzemeler gereklidir? İşte, merak edilenler ve adım adım güllaç tarifi...

Osmanlı saray mutfağında özel günlerin ve ramazan ayının olmazsa olmaz tatlısı olarak bilinen güllaç, günümüzde de ramazan sofralarını süslemeye devam ediyor. Hafif, besleyici ve sindirimi kolay olması nedeniyle özellikle oruç tutanlar tarafından tercih ediliyor. Güllaç, gül suyunun serinletici aromasıyla da yaz aylarında oruç tutanların vazgeçilmezi haline geliyor.

İşte güllaç yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler:

- 5-10 adet güllaç yaprağı

- 2 kilo süt - 500 gram toz şeker

- 2-3 yemek kaşığı gülsuyu

- 250 gram ince çekilmiş fındık

- 100 gram hindistancevizi

- 100 gram pudra şekeri

Meryem Fıkırkoca'dan sert eleştiri Meryem Fıkırkoca'dan sert eleştiri

- 100 gram çekilmiş fıstık içi veya ceviz

Adım Adım Güllaç Tarifi

Güllaç yapımı, adımları takip edildiğinde oldukça basittir. İşte, lezzetli bir güllaç yapımı için izlemeniz gereken adımlar:

1. İki kilo sütü derin bir tencerede kaynatın.

2. Kaynayan sütü 10-15 dakika dinlenmeye bırakın ve içine gülsuyunu ile şekeri ekleyin.

3. Güllaç yapraklarını bir kabın içine yerleştirin, üzerine süt dökerek birkaç dakika ıslatın.

4. Islanan güllaç yapraklarını başka bir tepsiye dizin ve üzerlerine biraz daha süt ekleyin.

5. Dört beş yaprak üst üste dizdikten sonra, fındık, hindistancevizi ve pudra şekerini karıştırarak yaprakların üzerine serpin.

6. Tatlıyı güllaç yapraklarıyla kapatın ve kalan sütü üstüne dökerek sütün iyice çekmesini bekleyin.

7. Süt çekildikten sonra güllaç tatlısını hindistancevizi, antepfıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeri ile süsleyebilirsiniz. Güllaç, oruç tutanların iftar sofralarında aradığı hafiflik ve ferahlığı sunarken, gül suyunun serinletici etkisiyle de yaz aylarının sıcak günlerinde büyük bir keyif sağlıyor. Bu özel tatlıyı ramazan ayının yanı sıra özel günlerde de misafirlerinize sunarak geleneksel Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden birini yaşatabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

Kırşehir haberleri, Kırşehir'den güncel haberler, Kırşehir'den güncel son dakika, Kırşehir Aşıkpaşa, Kırşehir Ahi Evran, Kırşehir'e özgü kültür, Neşet Ertaş, Kırşehir'in gündemi, Kırşehir Haber, Kırşehir gündem, Mucur Haberleri, Çiçekdağı haberleri, Kaman haberleri, Özbağ haberleri, Akpınar haberleri, Kırşehir köy haberleri, Kırşehir ilçe haberleri, Akçakent haberleri, Kırşehir magazin, Kırşehir'de n
eler oluyor, Kırşehir sabah haberleri gibi aradığınız tüm sekmeler haber sitemizde mevcuttur. Bizi takip edin haberiniz olsun.

Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN