Sağlık

Oruç tutarken nelere dikkat edilmeli? Uzman açıkladı

Ramazan ayında doğru beslenme ile sağlığınızı koruyun! Uzman önerileriyle sahur ve iftar öğünlerinizi dengeleyin.

Ramazan ayında uzun süren açlık ve değişen beslenme düzeni, vücut dengesinin korunmasını zorlaştırabiliyor. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Servet Bıyıklı, sahurdan iftara kadar sağlıklı beslenme önerilerini paylaşarak vatandaşlara dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Servet Bıyıklı, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı ve önerilerde bulundu.

Sahur öğünün ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Bıyıklı, sahurda tok tutan yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. İftar porsiyonlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Servet Bıyıklı, iftardan sonra bol su tüketilmesi gerektiğini de vurguladı.

SAĞLIKLI RAMAZAN İÇİN BESLENMEYE DİKKAT!

Diyetisyen Servet Bıyıklı’nın Ramazan ayında beslenme önerileri işte şöyle:

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmek için sahur öğünü mutlaka yapılmalı, sahurda tok tutacak gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze- meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.

İftarda ise porsiyon olarak aşırıya kaçılmamaya dikkat edilmelidir. Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ile başlanabilir. Devamında yemeğe 15 dakika ara verilmesi sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır. Etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ile 1-2 dilim pide, 1 kase yoğurt ve küçük bir porsiyon pilav, mantı veya makarna tüketilebilir. Tatlı olarak az şekerli sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt/kefir tercih edilebilir. İftar ile sahur arasında da bol bol su tüketmeye özen gösterilmelidir.”