Kırşehir aktarların da nabzını tuttuğumuz safrana rastlamak mümkün değil. Aktarlarda talep üzerine gelen safran sadece Kırşehir de uzun çarşıda 40 yıldır baharat dükkanına sahip olan Şahin Baharatçılıkta bulunmakta.

Şahin Baharatçılığın sahibi olan ve orada çalışmakta olan Asuman Kımçak ile yaptığımız safran üzerine söyleşimizde safran ile ilgili 1 gramının 60 tl den satıldığını söyledi. Kımçak: ‘’ Safran üretimi emek isteyen ve Türkiye de iki şehirden ulaşımı sağlanan bir ürün. Genelde bütün aktarlarda bulunan safran az bulunduğu için istek üzerine getirilmekte.’’ Dedi. Kilosu çok pahalı olduğu için genelde gram üzerine getirilen safranın kilo fiyatı da 60 bin liraya tekabül etmekte. 1 gramlık küçük kutular da saklanan safran isteğe göre fazlalaştırılabiliyor. 

Dağıştan Ailesinin acı günü Dağıştan Ailesinin acı günü

Safran soğanlı bitkiler arasında yer alan sonbahar mevsiminde açan mor renkli çiçeklerdir. Boyları ortalama 25 cm dir. İlaç, parfümeri ve tekstil sektörlerinde endüstriyel değeri bulunan bitkidir.

Anavatanı Güneybatı Asya olan bir baharatken ilk yetiştirici ülkesi Yunanistan olmuştur. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, Yunanistan, Güney Amerika, İtalya ve İran’da yetiştirilirken Türkiye'de sadece Safranbolu ve Şanlıurfa da yetiştirilir. Safranbolu’nun isim kaynağıdır. UNESCO tarafından koruma altında olan safran’ın ülkemize gelişi ise Osmanlı zamanına dayanmaktadır.

Safran sadece insan gücüyle yetiştirilip insan gücüyle toplanıp insan gücüyle işlenebiliyor bütün bu paralellik safranın pahalı olmasındaki nedendir. Genellikle et, tavuk ve balık yemeklerinin yanı sıra pilav, sebze yemekleri ve unlu mamullerde renklendirici ve lezzetlendirici olarak kullanılır.

Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN