Sağlık

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Nasıl Olmalı?

Kır­şe­hir’in Bes­len­me ve Diyet Uz­ma­nı Di­ye­tis­yen Gü­li­naz Gür­soy, okul­la­rın açıl­ma­sı­na sa­yı­lı gün kala ço­cuk­la­rın bes­len­me­le­riy­le il­gi­li bil­gi­len­dir­me­ler­de bu­lun­du.

Sağ­lık­lı, ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­me her yaş gru­bun­da ol­du­ğu gibi okul dö­ne­mi ço­cuk­la­rın­da da çok önem­li­dir diyen Di­ye­tis­yen Gü­li­naz Gür­soy, “Erken sa­at­ler­de baş­la­yan ders­ler ve kan­tin­de sa­tı­lan sağ­lık­sız yi­ye­cek­ler bes­len­me dü­zen­le­ri­ni bo­za­bi­lir.

Bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nın oluş­ma­ya baş­la­dı­ğı bu dönem, iler­le­yen yaş­lar­da­ki bes­len­me alış­kan­lık­la­rı­nı et­ki­le­ye­ce­ği için çok önem­li­dir” dedi.

Kır­şe­hir’in Bes­len­me ve Diyet Uz­ma­nı Di­ye­tis­yen Gü­li­naz Gür­soy, konu hak­kın­da şu açık­la­ma­lar­da bu­lun­du;

“Bü­yü­me ça­ğın­da olan ço­cuk­la­rın sağ­lık­lı beden ve zihin ge­li­şi­mi için doğru bes­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Kötü bes­len­me hem bü­yü­me ge­liş­me­yi hem de okul ba­şa­rı­sı­nı olum­suz et­ki­le­ye­cek­tir. Bu dö­nem­de ço­cu­ğun fazla mik­tar­da ye­me­si değil, ge­rek­si­nim duy­du­ğu gı­da­lar­la ye­te­ri kadar bes­len­me­si önem­li­dir. Sağ­lık­lı bir okul dö­ne­mi ge­çi­re­bil­mek için öne­ri­le­ri şöyle sı­ra­la­ya­bi­li­riz;

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN: KAH­VAL­TI

Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da kah­val­tı yapan ço­cuk­la­rın yap­ma­yan­la­ra göre daha ba­şa­rı­lı ol­duk­la­rı, daha geç yor­gun­luk hissi ya­şa­dık­la­rı ve derse daha iyi kon­sant­re ol­duk­la­rı gö­rül­müş­tür.

Bu ne­den­le mut­la­ka kah­val­tı ya­pıl­ma­lı­dır. 1-2 dilim beyaz pey­nir, yu­mur­ta, zey­tin, tam ta­hıl­lı ekmek, taze meyve, ev ya­pı­mı kuru mey­ve­li, kuru ye­miş­li kek­ler sağ­lık­lı kah­val­tı al­ter­na­tif­le­ri ara­sın­da yer al­mak­ta­dır.

4 BESİN GRU­BU­NA DA YER VERİN

Okul me­nü­le­rin­de yük­sek kar­bon­hid­rat­lı me­nü­le­re yer ve­ri­le­bil­mek­te­dir.

Okul­lar­da uy­gu­la­nan menü ör­nek­le­ri­ni is­te­yin ve me­nü­ler­de bes­len­me uz­ma­nı ona­yı­nın olup ol­ma­dı­ğı­nı sor­gu­la­yın. Her öğün­de süt, et, sebze/meyve ve tahıl gru­bu­na yer ve­ri­le­rek den­ge­li me­nü­ler oluş­tu­rul­ma­lı­dır.

ÖĞÜN AT­LA­MAK

Ço­cuk­lar bir öğün­de ye­te­ri kadar bes­le­ne­mez­ler­se bir son­ra­ki öğün­de ge­rek­ti­ğin­den fazla besin tü­ke­te­bi­lir­ler. Bunun de­vam­lı ol­ma­sı ise kilo alı­mı­nı te­tik­le­ye­rek ço­cuk­luk çağı obe­zi­te­si­ne neden ola­bi­lir.

Bes­len­me çan­ta­la­rın­da mut­la­ka ku­ru­ye­miş – meyve gibi sağ­lık­lı atış­tır­ma­lık­lar yer al­ma­lı­dır.

KALSİYUM

Ço­cuk­la­rın kemik ge­li­şi­mi için kal­si­yum içe­ren gı­da­lar ol­duk­ça önem­li­dir.

Yaş gru­bu­na göre de­ğiş­mek­le bir­lik­te günde 2-3 por­si­yon yo­ğurt, pey­nir, kefir gibi süt ürün­le­ri­ne yer ve­ril­me­li­dir.

SAĞ­LIK­LI BES­LEN­ME ÇAN­TA­LA­RI OLUŞ­TU­RUN

Kah­val­tı ile öğle, öğle ile akşam öğün­le­ri ara­sın­da geçen sü­re­ler uzun ise ara öğün ile de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.

Ara öğün ola­rak meyve, kefir, ku­ru­ye­miş, ; Ana öğün ola­rak tam ta­hıl­lı ekmek ile ya­pıl­mış pey­nir­li tost, tam ta­hıl­lı lavaş ile ha­zır­lan­mış ta­vuk­lu/köf­te­li sand­viç­ler sağ­lık­lı öğün se­çe­nek­le­ri ara­sın­da yer al­mak­ta­dır.”