Kış sebzeleri deyince aklımıza belirli sebzeler geliyor... Peki bu sebzeleri satın alıp tüketsek bile sağlımıza olan faydalarını biliyor muyuz? Ocak ayı sebzeleri ve vücudumuza olan faydaları hakkında köşe yazarımız Diyetisyen Sena Tüten ile bu konuda özel röportaj yaptık. Diyetisyen Tüten kışın ve ocak ayında tüketilen sebzeleri bir bir açıkladı. Ocak ayı sebzeleri arasında şunlar bulunuyor:
- Pazı: A, C, E ve K vitaminleriyle magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin bir sebzedir. Hazımsızlığa, idrar yolu rahatsızlıklarına, kabızlığa iyi gelir. Beynin sağlıklı çalışmasına da destek olur.
- Brüksel lahanası: Potasyum ve kalsiyum deposu olan bu sebze, A, B, C, E ve K vitaminleri içerir. Kan şekerini dengelemeye, sindirim sistemini sağlıklı tutmaya, kilo vermeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.
- Brokoli: A, C, E, K, B2, B3, B6 vitaminleriyle demir, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum mineralleri bakımından zengin bir kış sebzesidir. Kolesterolü dengeler, vücudu zararlı maddelerden arındırır, zayıflamaya ve hücre yenilenmesine yardım eder.
- Havuç: A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olan havuç, göz sağlığına, cilt güzelliğine, bağışıklık sistemine ve sindirim sistemine faydalıdır. Ayrıca kan basıncını düşürmeye ve kanser riskini azaltmaya da katkı sağlar.
- Karnabahar: C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir gibi vitamin ve mineraller içeren karnabahar, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kalp sağlığını korur, bağışıklığı güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Ispanak: Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit, A, C, E, K vitaminleri gibi besin öğeleriyle dolu olan ıspanak, kan yapıcı, bağışıklık güçlendirici, sindirim düzenleyici, kemik sağlığı koruyucu ve antioksidan bir sebzedir.
- Pırasa: A, C, K, B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller içeren pırasa, kan basıncını düşürmeye, kolesterolü dengemeye, enfeksiyonlara karşı korumaya, sindirimi kolaylaştırmaya ve iştahı açmaya yarar.