Kültür & Sanat

Nazım Hikmet, Kırşehir’de anıldı

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Yasaklara, baskılara, sansürlere, yıllarca hapiste kalmalara, idamla yargılanmalara, hem kendisini hem de yarattığı eserleri yok etmeye karşı umudun ve direnişin adıdır Nâzım Hikmet” dedi.

Nazım Hikmet’in doğumunun 123. yılında Kırşehir’de anıldı.

Nâzım Hikmet’in doğumunun 123. yılı, Nebil Özgentürk’ün hazırladığı belgesel ve Nâzım Hikmet şiirlerinden oluşan Livaneli Besteleri ile kutlandı.

18 Ocak 2025 Cumartesi günü Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa CHP Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Akpınar Belediye Başkanı Şükrü Turgut, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Üyeleriyle birlikte çok sayıda Kırşehir halkı katıldı.

Dünya şairi Nâzım Hikmet’in ‘Davet’ adlı şiirini okumasının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, konuşma gerçekleştirdi.

“Dünya Şairimiz Nâzım Hikmet 123 yaşında” diyen Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Yasaklara, baskılara, sansürlere, yıllarca hapiste kalmalara, idamla yargılanmalara, hem kendisini hem de yarattığı eserleri yok etmeye karşı umudun ve direnişin adıdır Nâzım Hikmet.

Sürgün yıllarında peşine muhbirler takmalar, bitmeyen düşmanlık, vatandaşlıktan çıkarmalar, hasretini çektiği vatanından, dilinden, toprağından uzak tutmalar. Bitmeyen, eksilmeyen, eskimeyen bir zulüm. Ama ne olursa olsun tüm bu olumsuzluklara karşı Nâzım Hikmet yaşıyor: Nâzım Hikmet memleket; memleket Nâzım Hikmet… Çünkü Nâzım Hikmet bir bütündür. Yaratıcılığı, şairliği, haksızlığa, sömürüye, şiddete karşı direnci; cesareti, aşkları, vatanseverliği, evrenselliği, çağdaşlığı, idealleri, umuduyla bir bütündür.

Ne demişti dünya şairimiz:  “Ben kendimin, her namuslu insan gibi yurtsever ve halkını sever olduğunu bildikten, bu hususta vicdanım rahatken, birkaç münferit yalan kurmuşlar umrumda değil. 20 sene sonra, 50 sene sonra, birçoğunun adını bile unutacak Türk milleti. Halbuki bu millet var oldukça, yeryüzünde Türkçem konuşuldukça, ben bu dilin ve bu halkın en namuslu şiirlerini yazmış insan olarak yaşayacağım.”

“Yazılarım otuz kırk dilde basılır / Türkiye’mde Türkçemle yasak” diyen Nâzım Hikmet’in, büyük insanlığa adadığı şiirleri bugün de her türden eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı direnen, özgürlük istemini dünyaya haykırmaya ve ses getirmeye devam ediyor.

“İyi ki doğdun Nâzım” temalı programla bu akşam bizlerle olan, Belgesel Yapımcısı sevgili Nebil Özgentürk ve değerli sanatçımız Ferhat Livaneli ve Orkestrasına teşekkür ediyorum.

Dünya şairimiz Nâzım Hikmet’in anısı önünde saygıyla eğiliyor; doğumunun 123’üncü yılında özlem ve sevgiyle anıyorum” dedi.

 Beğeni toplayan Nâzım Hikmet Belgeseli’nin ardından ise Ferhat Livaneli ve Orkestrası tarafından, Nâzım Hikmet şiirlerinden bestenmiş şarkılar seslendirildi. CHP Milletvekili Dr. Metin İlhan da yaptığı konuşmada Vatan Şairi Nâzım Hikmet’in kuşaklar üzerindeki etkisine vurgu yapıldı.