Taşkıran Ailesi’nin acı günü Taşkıran Ailesi’nin acı günü

Bu taşın tarihçesi eski Mısırlılara dayanır. Kişisel hijyene çok önem veren Antik Mısırlılar, ter ve vücuttaki kötü kokuları önlemek için bu taştan yararlanmıştır. Tıraş kesiklerinde kanamanın durması içinde sık sık tercih edilen bu taş halk arasında çok yaygın kullanılmakta. Peki sağ taşı yada şap taşı olarak bilinen ama nazar taşı da denilen bu taş neye benziyor? Kırşehir de aktarlarda bulunan ve vatandaşların hem kendileri hem de küçük çocukları nazardan korumak adıyla sık sık tercih edilen bir taştır. Saf, beyaz, kokusuz ve tamamıyla tuzdan oluşmakta olan bu taş, toz formunda da bulunmakta. Kimyasal yapısındaki farklı bileşenler, potasyum, alüminyum ve sülfattır. Topraktan çıkarılmakta kristal halinde. İşte adını sizin koyacağınız bu taşın özellikleri...

  • Şap tozu doğal bir renk açıcıdır. Dişleri ve ten rengini mükemmel bir biçimde beyazlatır.
  • Şap tozu, yüzdeki siyah noktaları giderir, gözenekleri sıkılaştırır ve akne oluşumunun önüne geçer. Aynı zamanda, yüzdeki ve vücudun çeşitli bölgelerindeki yara izlerini tedavi eder.
  • Özellikle ilkokul çağındaki çocukların en sık karşılaştığı sorun olan bitlerden kurtulmayı sağlar. Kimyasal ilaçlara gerek kalmaksızın, doğal bir şekilde bitleri yok eder.
  • Nazar taşı olarak da kullanılmakta ve halk arasında o şekilde de bilinmekte. Ten ile temas etmesi nazarı ve kötü enerjiyi önlemek için yeterli.
  • Yanlış fırçalama veya genetik yatkınlık nedeniyle oluşan diş eti çekilmesine birebirdir. Şap taşı, cilt dokusunu sıkılaştırdığı ve büzdüğü için diş eti kanamalarını engeller. Ağız içindeki ülserleri ve diğer ağız yaralarını kurutmaya yardımcı olur.
  • Şap taşı ile tozu, anti bakteriyel ve antiseptik olmasıyla dikkat çeker. Bu özelliği nedeniyle, vajinal enfeksiyonların ve mantar oluşumunun önüne geçer. Su ile seyreltilerek kullanıldığı takdirde başarılı sonuç verir. Genital bölgeyi bakterilerden arındırır ve dezenfekte eder.
  • Hayvancılık sektöründe şap hastalığında da kullanılmakta. 
Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN