Kırşehir'in toplam 7 ilçe bulunmakta ve biz kirsehirmemleket.com olarak bu ilçelerin adları nasıl konulmuş, köyden ilçe nasıl olmuş bir ilçeyi daha tanıtarak haberleştirdik. Bugün Kırşehir'in "Mücürüm" ilçesini işledik... Peki, Mücürüm hangi ilçenin adı?
Mucur isminin nasıl oluştuğuna dair Cevat Hakkı Tarım tarafından nakledilen efsaneye göre; eski zamanlarda Mucur ve civarındaki mağaralarda gayr-i müslim ahali yaşarmış. Müslüman Türkler, yakındaki Aşılık mevkiinde yaşar ve Mucur'da yakılan ateşlerin dumanını görüp, “gene Mücür’üm gavurunun dumanı tütüyor” derlermiş. Mücürüm ise mağarada yaşayan gayr-i müslim ahalinin reisinin ismiymiş.
“Bu efsane, gerçekliğinin tartışılmasından öte bize, Mucur’un eski bir yerleşim merkezi olduğunu anlatmaktadır.”
İlginç bir şekilde, Mucur kelimesinin Ahmed Vefik Paşa'nın Lehçe-i Osmaniye adlı lügatine göre "yanmış demir cürufu" veya "maden kömürü süprüntüsü" anlamına geldiği belirtilmiştir. Ancak, Cevat Hakkı Tarım, Mucur'un aslında ufak taşlar ve çerikten küçük bir ölçek adı olduğuna inanıyor.
Tarihin derinliklerine yolculuk
Mucur ve çevresindeki mağaraların varlığı, bölgenin tarihinin Tunç devrine kadar uzandığını göstermektedir. Bu mağaraların varlığı, bölgenin Hititler, Frigler ve Perslerin hakimiyeti altında olduğunu kanıtlıyor.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Mucur ve Kırşehir toprakları Selçuklu Türklerinin eline geçmiş, ardından Anadolu'da Türkleşen bölgeler arasında Kırşehir ve Mucur'un da önemli bir kültür merkezi haline geldiğine tanık olunmuştur. Mucur, aynı zamanda Anadolu Selçuklu Devleti, Beylikler dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu gibi tarihin önemli dönemlerinde de önemli bir rol oynamıştır.
Osmanlı döneminde "Mucur"
Fetret devrinde Mucur ve Kırşehir, Karamanoğulları ve Osmanlılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir. XVI. yüzyılda Mucur, Kırşehir’e bağlı büyük bir köy olarak kaydedilmiştir. Ancak bu dönemde Anadolu'da asayiş bozulmuş ve Celalî isyanları ortaya çıkmıştır. Mucur, bu isyanların yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biri haline gelmiştir.
XVII. yüzyılda ise, çapulculara karşı köylerin etrafına hendek açılarak veya toprak duvarlarla korunduğu bilinmektedir. Bu dönemde, bölgede faaliyet gösteren Meymun adında bir Celalî reisi, Kuyucu Murat Paşa tarafından mağlup edilmiştir.
XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Mucur'un siyasi faaliyetleri hakkında fazla bilgi olmamakla birlikte, bu dönemlerde Mucur'un büyüyerek bir kaza merkezi haline geldiği bilinmektedir.