Kuru meyveler, sağlıklı beslenme rutinlerinde sıklıkla tercih edilen lezzetli ve besleyici alternatifler arasında yer alıyor. Peki, bu renkli ve lezzetli atıştırmalıkların sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Bu haberimizde kuru meyvelerin sağlık yönünden faydalarını, içerdikleri besin değerlerini ve günlük diyetimize nasıl dahil edebileceğimizi ele alacağız. Kırşehir de kış aylarında çok fazla tüketilen ve ulaşımı kolay olan bu meyveler ise şunlar:

Kuru Üzüm

Karbonhidrat içeriği olan kuru üzüm iyi bir enerji kaynağı olarak dikkat çeker. A, B1, B2, C vitaminleri içeren kuru üzüm magnezyum deposudur. Özellikle bedensel gelişim noktasında öne çıkan kuru üzümler sindirim problemleri noktasında destekleyicidir. Kansızlık sorunlarının tedavisinde yardımcı olan kuru üzüm içerisindeki demir sayesinde sizlere fayda sunar. Böbrek ve karaciğer hastalıklarında tedaviyi destekleyici olan kuru üzüm B vitamini sayesinde unutkanlığın giderilmesine yardımcı olur.

Kuru Kayısı

Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak Tehlike giderilmezse yıkım yapılacak

Besleyici olan kuru kayısılar potasyum içeriği ile dikkat çeker. Sindirim problemlerine iyi gelen kuru kayısılar beynin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Stresi azaltabilecek etkiye sahip kuru kayısı kükürt içermeyen güneş ışığında kurutulmuş yapısıyla öne çıkar. İçerisindeki A vitamini cilt bozukluklarını önleyebilir. Görme fonksiyonlarını kuvvetlendirmeye destek veren kuru kayısı lifli besinler arasındadır. Günlük beslenme düzeninizde yer alması gereken kuru kayısılar önemli besin türleri içerisinde sizlere sunulur.

Kuru İncir

İçerisindeki yüksek protein oranları ile dikkat çeken kuru incir vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesine destek olur. Kuru meyvenin faydaları denildiği zaman akla gelen kuru incir B vitaminlerinin belirli bir kısmını sizlere sağlar. Sindirimi kolaylaştırabilen kuru incir bakterilere karşı koruyucu etki sunar. Yüksek kalsiyum ve fosfor oranlarıyla kemikler üzerinde koruyucu bir kalkan oluşmasına destek verir.

Kuru Hurma

Hurma içerisinde demir, kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin sentezlerini kontrol eder. Hurmadaki kalsiyum ve fosfat iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için büyük bir önem taşır. Kalp ve damar hastalıkları riskinin azalmasına destek veren kuru hurmalar taze ve lezzetli olarak tüketilmelidir.

Muhabir: Mehmet Emin Turpçu