Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından organize edilen atölye çalışmasında, Kırşehir Ahi Evran İlkokulu öğrencilerine dokuma sanatını tanıtıldı. Bu etkinlik ile kültürel miras geleceğe taşınıyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi, geleneksel Türk sanatlarını genç nesillere tanıtmaya devam ediyor. 17 Nisan 2025 tarihinde, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nün Araştırma ve Geliştirmeyi Yönetmek Süreci ‘Ar-Ge Amaçlı Eğitim/ Demonstrasyon/Üretim Faaliyet /Projelerinin Yapılması’ kapsamında Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.
Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Hande Kılıçarslan, Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Okan Kuzu ve Geleneksel Türk Sanatları bölümü 4. sınıf öğrencilerinin katıldığı etkinlikte özellikle ilköğretim öğrencilerinin geleneksel el sanatlarına olan ilgisinin artırması amaçladı.
ÖĞRENCİLERDEN AKTİF KATILIM
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, etkinlikte Kırşehir Ahi Evran İlkokulu 2. sınıf öğrencilerine dokuma atölyesi düzenledi. Atölye, çocukların yaşlarına uygun hale getirilmiş dokuma araç ve gereçleriyle gerçekleştirildi.
Öğrenciler, sanatı sadece gözlemlemekle kalmayıp, aktif olarak katılım sağladı. Etkinlik, onların grup çalışması yaparak dokuma örnekleri oluşturmasını sağladı ve sınıf ortamında sergilenen dokumalarla öğrendikleri sanatın somut birer örneği haline geldi.
KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURULDU
Etkinlik, Kırşehir’in dokuma kültürüne katkı sağlama ve bu alandaki kültürel mirası öğrencilere tanıtma açısından büyük bir adım oldu.
Öğrenciler, geleneksel Türk dokuma teknikleri hakkında bilgilendirildikten sonra, bu alandaki zengin kültürel mirası daha yakından deneyimleme fırsatı buldu. Öğrenilen bilgiler, dokuma teknikleri ve bu sanatı yaşatmanın önemi konusunda farkındalık oluşturdu.