Kırşehir'de Diyetisyen Hakan Ural, yaz aylarında toplanan sebze ve meyvelerin kışın tüketilmek üzere sıklıkla konserve olarak saklandığını belirtiyor. Ancak bu konserveler, uygun koşullarda hazırlanmazsa ve saklanmazsa botulizm adlı tehlikeli bir bakteri türetebilir.
"Konservelerde türeyen botulizm bakterisi ölümcül olabilir"
Diyetisyen Diyetisyen Ural, 2015-2017 yılları arasında Türkiye'de 446 botulinum zehirlenmesi olduğunu ve bu vakaların 36'sının ölümle sonuçlandığını açıkladı. Ölenlerin birçoğunun kapağı bozuk ya da şişmiş konserveleri tüketmiş olmaları bu tehlikenin boyutunu ortaya koyuyor.
Ural, tüketici olarak hepimizin konserveleri dikkatli bir şekilde kontrol etmemiz gerektiğini vurguluyor. Bu kontrol, kapağın durumundan başlayarak son tüketim tarihine, izinlere ve ev yapımı konservelerde kullanılan kapaklara kadar uzanıyor. Şüphe duyduğunuzda ise kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor.
Derin dondurucu kullanımı tavsiyesi
Ural, konservenin vitamin ve mineral değerlerinde meydana gelen kayba dikkat çekiyor. Doğru dondurma yöntemiyle saklanan ürünlerin, konservelere göre daha yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahip olduğunu belirtiyor. Bu nedenle yaz mevsimi ürünlerini tüketirken derin dondurucu kullanmayı öneriyor.
Kırşehir'de Diyetisyen Hakan Ural, yaz aylarında toplanan sebze ve meyvelerin kışın tüketilmek üzere sıklıkla konserve olarak saklandığını belirtiyor
Zehirlenme Belirtileri Neler?
Botulinum bakterisi üremiş konserveler tüketildiğinde 12 ile 72 saat arasında nörolojik şikayetler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, bulanık görme, ışığa hassasiyet ve ilerleyici kas gücü kaybı şeklinde olabilir. İlerleyen durumda komaya ve hatta felce yol açabilir. Bu şikayetleri yaşadığınızda hızla bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.