Taşkıran Ailesi’nin acı günü Taşkıran Ailesi’nin acı günü

Kış mevsimi, evcil hayvanlar için özel bakım gerektiren bir dönemdir. Soğuktan korunmaları, beslenmeleri ve tüy bakımları, bu mevsimde daha fazla önem kazanır. Kırşehir'de Ülker Petshop işletmecisi Hamdullah Ülker'in önerileriyle, evcil hayvan sahipleri için kış aylarında yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İşte bu konuda bazı önemli bilgiler:

Evcil Hayvanlar İçin Sıcak Bir Ortamın Önemi

Ülker'e göre, kış aylarında evcil hayvanların özel bakıma ihtiyacı var. Soğuk havaların yanı sıra, ev içindeki ısı değişimlerine de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kedi ve köpeklerin soğuktan dolayı hastalıklara yakalanabileceğini, bu yüzden sıcak tutacak malzemelerin önemli olduğunu vurguluyor.

Kışın Evcil Hayvanların Beslenmesi

Kış aylarında evcil hayvanların beslenmesi de önemli bir konu. Ülker, kedi ve köpekler için kuru ve yaş mamaların önemine değinerek, özellikle dış mekanda yaşayan köpeklerin kalorili mamalarla beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Kuşlar için ise vitamin destekli taze yem ve çeşitli takviyelerin faydalı olacağını söylüyor.

Kışlık Tüy Bakımının Önemi

Evcil hayvanların kış aylarında tüylerini daha sık ve kalınlaştırdığını belirten Ülker, bu süreçte tüy bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Tarama ve fırçalama işlemleri, tüylerdeki keçeleşmeyi önleyerek hayvanların derisinin hava almasını sağlar.

"Soğuk havalarda evcil hayvanınızın hasta olduğu zamanlarda dışarı çıkarmamanızda yarar var." - Hamdullah Ülker

Soğuk Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış aylarında dışarı çıkan evcil hayvanların uzun süre soğukta kalmaması, gezintiden sonra patilerinin ılık su ile yıkanması ve gerekirse kıyafet giydirilmesi öneriliyor. 

  1. Evcil hayvanınızın uzun süre dışarıda kalmasına müsaade etmeyin. Soğuk havada dışarıda yapılan bir gezintinin ardından da mutlaka evcil hayvanınızın patilerini ılık su ile yıkayınız.

  2. Kedi ve köpeğinizin üşümemesi için de kıyafet giydirebilirsiniz. Kıyafet giydirmek, evcil hayvanlarınızın tüylerinin sağlıklı kalması için de önemli bir unsurdur.

  3. Kar ve buzların erimesi için kullanılan tuz gibi kimyasallar hayvanların zehirlenmesine ve patilerinin de yanmasına neden olabilir. Evcil hayvanınızı bu havalarda dışarı çıkarmak yerine evde tuvalet eğitimi vererek, birkaç günü evde geçirmesini sağlayabilirsiniz.

  4. Soğuk havalarda ve evcil hayvanınızın hasta olduğu zamanlarda da dışarı çıkarmamanızda yarar var.

Ülker, evcil hayvanların üşüyüp üşümediğini anlamak için bazı ipuçları veriyor. Eğer hayvanınız eve geldikten sonra yatağına kıvrılıp uyumaya çalışıyorsa veya patileri, burnu ve kulakları soğuksa, bu onların üşüdüğünün bir işareti olabilir. Isıtıcılara çok yakın olmayan sıcak köşeler ve battaniyeler, onlar için rahat bir ortam sağlayabilir.

  • NOT: Sokaktaki hayvanların daha da dezavantajlı olduğunu, onlar için de kapının önüne mama, ılıştırılmış su ve battaniye koymayı unutmayın. Dilerseniz battaniye yerine eski, kullanmadığınız kıyafetlerinizi de sokaktaki kedi veya köpekleri ısıtmak için kullanabilirsiniz.
Muhabir: Aynur Bayrak