Kırşehir Valiliği, 2024-2025 yılı kış mevsimi trafik tedbirlerini açıkladı.
Kırşehir Valiliği, 2024-2025 kış mevsimi için trafik tedbirlerini resmi internet sitesinde duyurdu. Duyuruda, trafik kazalarını ve can kayıplarını en aza indirmek amacıyla denetimlerin artırılacağı ve kış şartlarına yönelik önlemlerin uygulanacağı bildirildi. Amacın vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak ve sürücülerin trafik kurallarına uymasını teşvik etmek olarak açıklandı. Yapılan duyuruda il geneli sorumluluk alanları belirtildi, kış lastiği kullanımı hakkında bilgiler verildi, kış tedbirlerine yönelik yapılan çalışmalara değinildi.
Kırşehir Valiliği’nin 2024-2025 yılı kış mevsimi trafik tedbirleri duyurusunda “Trafik denetimlerinin artması ile birlikte trafik kazaları ve kazalardan kaynaklanan can kayıplarında azalma olduğu gerçeğinden hareketle; Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini ve sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik diğer olumsuzluklar da dikkate alınarak, belirtilecek tedbirlerin alınması planlanmıştır” denildi.
İl geneli sorumluluk alanları Kırşehir Belediyesi 550 kilometre, İl Özel İdaresi 2 bin 62 kilometre, Karayolları 662 kilometre, Otoyol Kontrol Başmühendisliği 25 kilometre olarak belirtildi.
KURUMLAR TÜM PERSONELİNİ VE GEREKLİ İŞ MAKİNELERİNİ BAKIMI YAPILMIŞ HAZIR HALDE BULUNDURACAK
Kırşehir Valiliği’nden yapılan açıklamada 2024-2025 yılı kış mevsimi trafik tedbirleri hakkında genel hususlara şöyle değinildi:
“Olumsuz hava ve yol koşulları başta olmak üzere her şart ve ortamda sorumlu kurum ve kuruluşlarımızın görevlilerince trafiğin güvenli ve sağlıklı bir şekilde işletilmesi, yol kullanıcılarının can ve mal emniyetlerinin sağlanması en temel hedef olacaktır. Kar yağışı ve hava muhalefeti sebebiyle meydana gelen olumsuzlukların krize dönüşmesi durumunda, krize müdahale etme görevi, Kriz Merkezinden sorumlu Vali Yardımcısı Başkanlığında oluşturulacak İl Afet Yönetim Merkezi tarafından yürütülecektir. Kurumlar tüm personelini hazır hale getirmek ve gerekli iş makinelerini bakımı yapılmış hazır halde bulundurmaktan sorumludurlar. Görev alanlarında yetersiz kalmaları halinde, diğer kurum ve kuruluşlardan iş makinesi, personel vb. konularda, İl Afet Yönetim Merkezi aracılığı ile koordinasyon kurularak yardım talep edeceklerdir.
İlimiz genelindeki yolların tamamında kar ve buzlanma mücadelesi çalışmalarını yetki, görev ve sorumluluk verilmiş tüm birimlerimiz iş birliği ve koordine içinde bulunarak, talep edilen yardımın gereğini vakit kaybetmeden yerine getireceklerdir. Yolda mahsur kalan araç sürücüleri ve yolculara imkânlar ölçüsünde yardımda bulunulacak, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarımıza ait tesislerden de sürücü ve yolcuların istifade etmeleri sağlanacaktır. Trafik ekipleri karayollarında gördükleri trafik kazalarına neden olan yanal rüzgar, sürgün, erken ve gizli buzlanma olabilecek yerlerle birlikte; yağmur ve kar sularını tahliye etmek amacı ile yapılan ve sanat yapıları olarak adlandırılan menfez, mazgal ve rögarlar gibi kapanma olasılığı bulunan yerler ile eksik işaret ve levhaları yolun bakım ve onarımından sorumlu kuruluşa ivedilikle bildirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
Yerleşim yerleri içerisinde, özellikle kış ve kötü hava/yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla yerel medya kuruluşları ile iş birliği sağlanarak halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmalarının tavsiye edilmesi sağlanacaktır. Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyeceği tahmin edilen hava durumları hakkında Meteoroloji Müdürlüğü tarafından, kurum ve kuruluşlar ile basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca, acil çağrı telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
Hava şartları nedeniyle yolda kalan araçların kurtarılmalarını sağlamak amacıyla, kurumlara ve özel kuruluşlara ait vinç ve kurtarma araçlarının önem arz eden yol kesimleri (İnaç Mevki, Yücesan Kavşağı, Ortaköy Yol Kavşağı, TŞOF Tesisi Önü, Kaman Yol Ayrımı, Çiçekdağı Yol Ayrımı) ile Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde bekletilmeleri sağlanacaktır. v Karayolları 61. Şube Şefliği ve İl Özel İdaresi, öğrenci ve personel servis araçlarının karlı ve yağışlı havalarda yolda kalmamaları için yol durumu hakkında Milli Eğitim Müdürlüğüne bilgi aktarımında bulunacaktır. Yoğun kar yağışı ve sorumluluk alanlarımızda bulunan kritik noktaların kapalı olması halinde durum komşu il ve ilçelere bildirilecek, karayolu elverişli hale gelinceye kadar araçların uygun yerlerde bekletilmesi sağlanacak veya alternatif güzergâhlara yönlendirilecek ve Afet yönetim Merkezine bilgi verilecektir.”
KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANLARA 4 BİN 69TL CEZA
01 Aralık 2024- 01 Nisan 2025 yılları arasında kış lastiği takmanın zorunlu olduğunu takmayanlara 4 bin 69 TL para cezasının uygulanacağının belirtildiği 2024-2025 yılı kış mevsimi trafik tedbirleri açıklamasında kış lastiği kullanımı hakkında şu bilgilere yer verildi:
“01.04.2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile kış lastiği zorunluluğu, kullanım şartları ve denetimlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtların, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyması gerekmektedir.
01.04.2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkındaki Tebliğ’de; İl sınırları içerisinde kış lastiği uygulaması yapılıp yapılamayacağı, ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak Valiliklerce belirlenir hükmü mevcuttur. İlimiz karasal iklime sahip olduğundan; Kırşehir il sınırları içerisinde ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların tamamında 01 Aralık 2024 ile 01 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirilerek, alınan tedbirler ve kararlar doğrultusunda ilgili oda temsilcilikleri ve yerel basın aracılığı ile gerekli bilgilendirme çalışması yapılacaktır. v Hava şartlarına göre Valiliklerce, kış lastiği uygulamasının tebliğinde belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında birer ay artırabileceği belirtilmiştir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesine göre “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda yılın zorunlu tutulan dönemlerinde kış lastiği kullanmamanın idari yaptırım miktarı 2024 yılı için 4.069TL’dir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesine göre "Kış lastiği kullanma zorunluluğu”na uymayanlar hakkında idari para cezalarının düzenlenmesi, terminal giriş ve çıkışları başta olmak üzere, mevzuatta belirtilen veya Valiliğimizce karar alınan araçların yapılan tüm kontrollerde “KIŞ LASTİĞİ” bakımından da denetlenmesi sağlanacaktır. Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçların bu zorunluluğa uymadıklarının tespiti halinde idari para cezasının yanı sıra, araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmeleri için Ek - 1'de bulunan belge düzenlenerek izin verilecektir. Hangi yerleşim yerine kadar izin verildiği trafik idari para cezası karar tutanağının açıklama bölümüne not olarak yazılacaktır. İdari para cezası uygulanan tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak Araç Tescil Belgesi ve Sürücü Belgesi fotokopisi/fotoğrafı alınacaktır.
17 Mart 2020 tarihinde Kırşehir-Kırıkkale istikameti 46. km’de meydana gelen yaralanmalı otobüs kazasında 14 yolcu yaralanmış olup, kaza neticesinde otobüsün kışlık lastiklerinin olmadığı ve lastik diş derinliğinin (4 mm) yasal sınırın altında olduğu tespit edilmiştir.”
FARKLI BÖLGELERDE FARKLI ÇALIŞMALAR YAPILDI
2024-2025 yılı kış mevsimi trafik tedbirlerinde kış tedbirlerine yönelik yapılan çalışmalar hakkında ise şu bilgilere yer verildi:
“2022 yılı Ocak ayında şiddetli fırtına sebebiyle yüksek gerilim hattı direkleri devrilmiştir. Direklerin zincirleme olarak kırılması sebebiyle Kırşehir– Kırıkkale, Kırşehir-Çiçekdağı yolu eş zamanlı olarak kapanmıştır. Enerji nakil kabloları kaldırma çalışmaları sonlanana kadar, araçlar il merkezi ve TŞOF’ta depolanmış, Ankara istikametine seyreden araçlar otoyol istikametine yönlendirilmiştir.
Trafik kazalarını önlemeye yönelik olarak sorumluluk alanımızda bulunan devlet karayolu üzerine; İnanç mevkii, Nevşehir il sınırı, Özbağ, Kaman Hamit mevkii, Akpınar Çiftlik Mehmet Ağa yol ayrımının bulunduğu yerlere Radar yazılı trafik levhaları konulmuştur. Yapılan son 10 günlük radarlı hız denetimlerinde aşırı hız yapan sürücülerin kural ihlalinde %60 oranında düşüş olduğu ölçülmüştür.
Yol kullanıcıları ikaz etmek ve bilgilendirmek amacıyla; Çemaş kavşağına, Kaman yolu Aydınlar Köyü girişine, Kayar yazılı led tabelalar konulmuştur. Hava ve yol zeminindeki risklerin belirtilerek sürücülerin önceden uyarılması sağlanmaktadır.
Kırıkkale il sınırı ve Nevşehir il sınırına Devlet Karayolu üzerinde seyreden araçların hız limitlerini gösteren bilgi levhası konulmuştur.
Mucur ilçemiz ile Nevşehir il sınırı arasındaki kar perdelerinin uzatılması sağlanmıştır. Geçen sene toplamı 27 km olan Kar siperleri, bu sene 37 km uzunluğa çıkmıştır.
Sürücüler üzerinde algılanan yakalanma risk duygusunu artırmak amacıyla; Kaman yolu Çağırkan Mevkii, Akpınar Hamit Kasabası, İnanç Mevkilerine Polis Tepe lambaları konulmuştur.”