Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte tüketimi artan nar, sağlık açısından sunduğu birçok fayda ile dikkat çekiyor. Antioksidan özellikleri sayesinde vücut direncini artıran nar, içerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklığı destekleyerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı uzmanlarından Diyetisyen Hakan Han Ural, narın içerdiği biyoaktif bileşenler nedeniyle ‘süper besin’ olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, bu meyvenin sağlık üzerindeki etkilerini vurguladı. Nar, sadece meyve olarak değil, çekirdek ve kabuklarıyla da çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
Ural, narın damar sağlığını koruyucu etkisiyle yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp-damar hastalıklarının riskini azalttığını belirtti. Ayrıca, nar çekirdeğinde bulunan konjuge linoleik asit ve çoklu doymamış yağ asitleri ile cilt sağlığını desteklediği ve yaşlanma etkilerini geciktirdiği ifade edildi.
Ural, nar çekirdeklerinin fitoöstrojenik özellikleri sayesinde menopoza bağlı yan etkilerin hafifletilmesinde de etkili olduğunu dile getirdi. Nar, cilt esnekliğini artırarak cilt yaşlanmasını yavaşlatırken, fitoöstrojen içeriğiyle menopoz dönemindeki kadınlara destek sağlar.
NAR KABUĞUNUN FAYDALARI: ÇAY OLARAK TÜKETİMİ
Diyetisyen Hakan Han Ural, nar kabuğunun da sağlık açısından değerli olduğunu ve çay olarak tüketilmesinin faydalarını anlattı. Kurutulup çay haline getirilen nar kabuğu, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratmakta ve halk arasında ishali kesmede kullanılmaktadır. Narın yüksek fenolik bileşik ve C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemine büyük fayda sağladığını belirten Dyt. Ural, özellikle çocuklar için nar tüketimini önerdi. Antioksidan kapasitesi yüksek olan nar, çocukları ve yetişkinleri kış hastalıklarından korumak adına etkili bir besin olarak öne çıkmaktadır.
Ural, narın diyabetik hastalar için de uygun olduğunu ve glisemik indeksinin düşük olması sayesinde bu kişilerin porsiyon kontrolüne dikkat ederek nar suyu tüketebileceğini belirtti.