Kültür & Sanat

Kırşehir,tarih ve kültürün bütünleştiği yer

Kırşehir, tarihi yapıları ve kültürel mirası ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından biri haline gelmiştir.

Kırşehir, sahip olduğu tarihi yapıları ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin kalbi haline gelmiş bir şehir olarak dikkat çekiyor. Tarihi yerleriyle turizm odağı olan şehir, asırlık geçmişini yaşatmak ve korumak amacıyla yetkililer tarafından titizlikle korunuyor. Bu tarihi mekanlardan biri olan Dulkadirli Yer Altı Şehri ise, hem tarihsel hem de kültürel açıdan büyük bir öneme sahip.Kırşehir Memleket Haber Portalı olarak okuyucularımız için Kırşehir’in tarihi yerlerini araştırdık.

DULKADİRLİ YER ALTI ŞEHRİ'NİN TARİHİ

Dulkadirli Yer Altı Şehri, Roma Dönemi'ne, MS 2. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu dönemde Hristiyanlığın hızla yayıldığı ve puta tapanlarla Hristiyanlar arasında büyük mücadelelerin yaşandığı bilinmektedir. Kapadokya bölgesindeki pek çok yeraltı şehri, Hristiyanların korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla inşa edilmiştir. Kırşehir sınırları içinde yer alan Dulkadirli Yer Altı Şehri de bu amaçla inşa edilen yeraltı şehirlerinden biridir.

YER ALTI ŞEHRİNİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Dulkadirli Yer Altı Şehri, Kırşehir il merkezinin 50 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Girişi, 22 metre uzunluğunda tonoz şeklinde bir tünelle sağlanmaktadır ve 30x50 metre büyüklüğünde bir avluya açılmaktadır. Avlunun doğu, batı ve kuzey cephelerinde, kaya oyma tipinde 5 salon ve 8 oda bulunmaktadır. Alt kata, sadece 5 numaralı odadan inilen bir merdivenle ulaşılmaktadır. Ayrıca bu odada bir su kuyusu da yer almaktadır.

İÇ YAPI VE KULLANIM ALANLARI

Galeri bölümünde, değirmen taşı olduğu tahmin edilen iki adet taş kütlesi bulunmaktadır. Bu taşların, yuvarlak kemer kapılarını kapatmak için de kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Galerinin en sonunda ise, küçük bir değirmen taşı ve kaya üzerine kazılmış nişlerle bezenmiş bir ibadethane yer alır. Bu ibadethanenin Hristiyanlar tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yeraltı şehri, 130 metre doğusunda devam eden iki avlulu bir yerleşim alanına da sahiptir.

SELÇUKLU DÖNEMİNİN İZLERİ

Dulkadirli Yer Altı Şehri’nin mimari yapısı ve planı, Selçuklu Dönemi'ne ait kervansarayları andıran özellikler taşımaktadır. Bu, yeraltı şehrinin diğer yeraltı şehirlerinden farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. 2015 yılında, yeraltı şehrinin rölöve çalışmaları tamamlanmış ve yapılan temizlik çalışmaları sayesinde ziyaretçilerin bu tarihi alanı görmesi mümkün hale gelmiştir.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada,”Dulkadirli Yer Altı Şehri, tarihi yapıları ve mimarisi ile Kapadokya bölgesinin önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Geçmişin izlerini bu kadar derinlemesine hissedebilmek, Kırşehir’in kültürel değerlerini gözler önüne seriyor”dedi.

TARİHİN DERİNLİKLERİNDE BİR YOLCULUK

Dulkadirli Yer Altı Şehri, hem mimari yapısı hem de tarihi geçmişiyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Ziyaretçiler, bu yeraltı şehrinin farklı katlarında gezinirken, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarak hem tarihsel hem de kültürel mirasa tanıklık etme fırsatı buluyorlar. Kırşehir’in bu tarihi değerini korumak ve tanıtmak, bölgenin turizm açısından daha da gelişmesine katkı sağlamaktadır.