Gündem

Kırşehirlilerin bahar salatası!

Yabani otların gizemi... Bahar aylarının vazgeçilmez lezzeti nasıl hazırlanır?

Bahar aylarının gelişiyle doğanın sunduğu taptaze lezzetler, sofralarımızı süslemeye başladı. Kırşehirlilerin severek tükettiği çıtlık otu hem tek başına hem de salatası yapılarak tüketilmekte. Oruç ayında da iftarda ve oruçta hafif şeyler tüketmek isteyenlerin tercih edebileceği hem lezzetli hem de kolay bir alternatif.. Kırşehirli vatandaşlar sabahın erken saatlerinde başlayarak akşam saatlerine kadar bu otları topluyorlar ya da pazardan satın alıyorlar. Çıtlık, arslan dişi, güneyik, radika, katagan ve saçratkud olarak da bilinen bu yabani otlar, tarla kenarlarında bıçak yardımıyla tek tek toplanıyor.

Salatası ise şu şekilde tüketiliyor...

Salatanın hazırlık süreci, otların köklerinin ve sararmış yapraklarının ayıklanmasıyla başlıyor. Ardından otlar, kumlarından tamamen arınana dek bol suda yıkanıyor. Eğer otlar çok çamurluysa, bir süre suda bekletmek gerekebiliyor. Temizlenen otlar istenilen büyüklükte doğranıyor.

Salatanın sosu, ezilmiş sarımsaklar, sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve tuzun karışımıyla hazırlanıyor. Bu sos, doğranmış otlar ve haşlanmış yumurtalarla buluştuğunda, bahar aylarının ruhunu sofralara taşıyan eşsiz bir lezzet ortaya çıkıyor.