Kırşehir de üzüm suyu ve undan yapılan bu atıştırmalık görünüm olarak pestile benzese de yapım aşamasındaki farklılıklarıyla öne çıkıyor. İşte o atıştırmalığın adı ve ürüne dair her şey bu haber de. Atıştırmalığın adı Köftür…Kış aylarında tercih edilen nefis bir atıştırmalık olan köftür cevizle de birlikte tüketilebiliyor.

Köftür, pestilin ince bir yapısının olmasının aksine kalın bir şekilde tepsilere dökülür. Ayrıca kurutulma işleminin ardından da bir aya yakın şekerlenmesi için bekletilir. Yapımı aşaması uzun sürse de tadıyla tam bir anlık atıştırmadır. Kırşehir’in sevilen atıştırmalığı soğuk havalarda cepleri doldurmaya yetiyor.  

Köftür’ün yapılışı ise şu şekilde:

Üzümden elde edilen üzüm suyu kaynatılır. Şıra kaynayınca yavaş bir şekilde ve eşit miktarda un eklenir. Şıra pekmez kıvamını aldıkça un ilave edilerek koyulaşır ve köftür haline gelir.

Daha sonra bakır tepsi veya ahşap tabaklara dökerek yayılır. Ardından serin ve güneş almayan bir alanda soğumaya bırakılır. Köftür dilenip soğudukça katı bir hale gelir.

Köftür dinlendirildikten sonra şekil verilerek kesilir. Kesme işleminin ardından temiz bir yere aralıklı ve üst üste olmayacak şekilde dizilir. Bu şekilde kurumaya bırakılır.

Nöbetçi eczaneler belli oldu Nöbetçi eczaneler belli oldu

Köftürler kuruyunca ağzı kapanan kaplara alınır ve serin bir yerde ya da toprak altında bekletilir. Bu süre içerisinde şekerlenir. Bu da tatlının tüketilebilecek kıvama geldiğini gösterir.

 Köftür’ün faydalarına gelecek olursak…

  • Vücuda enerji verir.
  •  • Vücudun kan yapımında çok etkilidir.
  • • Beyaz üzüm pekmezi’nin nişasta ile katı haline getirilmiş şeklidir.
  • • Genelde 10’uncu ay ile 2’nci ay arasında olur.
  • • Kekikle yenirse vücudu şişmanlatır.
  • • Kumları döker, idrarın damla damla gelmesinin tedavisinde iyi gelir.
  • • Muhafaza şekli naylon torbaya sıkıca sarılıp buzdolabın da saklanma.
Muhabir: AYŞE HİLAL DELİORMAN