Yaşam

Kırşehir’in unutulan folkor kıyafetleri

Kırşehir’in Yöresel Folklor Kıyafetleri nelerdir?  Kadın ve erkek kıyafetlerinde ki farklılıklar nelerdir?

Türkiye'nin birbirinden çok farklı coğrafyaya ve mevsim değişikliklerine sahip olması, bu bölgelerde yaşayan kişilerin hem halk kültürüne ve hem de bu engin kültürün bir alt dalı olan halk oyunlarına yansımıştır. Önemli gösterilerde, düğünlerde Kırşehir’in yöresel temsilcilerinden olan folkor oyunlarında hangi kıyafetler kullanılıyor? Kadın ve erkek giyimindeki önemli farklılıklar nelerdir?  İşte cevabı…  

Kırşehir’deki Yöresel Kadın Folklor kıyafeti mecidiye üçete kutnu kumaşı mecidiyedir. Ayrıca üzerinde koton kadife cepken kullanılır. Cepken işlemeleri ise kordena işlemedir. Kıyafeti paralı fes üzerine oyalı yazma takılır. Altında ise şile bezi hakim yaka gömlek, Üçetek oynasız mecidiye kutnu kumaştan, camedan yani kollu cepkeni ise üzeri kordena işlemeli koton kadifedir. Altında basma şalvar ayaklarında deri ayakkabı bulunmaktadır.

Erkeklerde ise alpaka kumaş ve çuha kumaş kullanılır. Yöresel folklor kostümü keçe fes ve üzerine dolak bağlanır dolağın rengi ise siyahtır ve kostümle birlikte uyum sağlamaktadır. Ayrıca yörenin işlemeleri diğer yörelerden farklı olup gümüş işleme ve nakışlar kullanılmıştır. Kostümün cepkeni sutaşı işlemelidir. Belinde dokuma kuşak ayrıca aşağı doğru sarkacak şekilde önlük kullanılır. Altında şalvar arkası poturlu ve körüklü dür ayak bileklerine kadar inen siyah sırmalar bulunmaktadır. Ayakkabı olarak ise deri ayakkabı kullanılmaktadır.