Yaşam

Kırşehir'in tarihi yolculuğu...

İlçeden ile, kaybedişten kazanıma...

Kırşehir, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşadığı statü değişiklikleriyle dikkat çeken bir şehrimizdir. İlk olarak 1867 yılında bucak statüsü kazanan Kırşehir, sonraki yıllarda ilçe ve sancak olarak anılmıştır. 1870'te sancak olmuş ve Avanos, Keskin ve Mecidiye ( Çiçekdağı) ilçeleri bu sancak kapsamında Kırşehir'e bağlanmıştır. Ancak, Kırşehir'in siyasi tarihinde asıl dönüm noktası, 1921 yılında bağımsız mutasarrıflık, ardından 1924 yılında il olmasıyla yaşanmıştır.

İlçe ve İl Arasında Dalgalanan Bir Geçmiş

Kırşehir, 1944 yılında Kaman'ın ilçe olmasıyla genişlemiş, fakat 1954'te Osman Bölükbaşı'nın milletvekili seçilmesi sonrasında yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte ilçe statüsüne düşürülmüştür. Bu dönemde Çiçekdağı ilçesi Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos ise Nevşehir'e bağlanmıştır. Ancak Kırşehir için bu durum kalıcı olmamış, 1957'de Adnan Menderes hükûmeti tarafından tekrar il statüsü verilmiştir.

Demografik ve Coğrafi Yapı

2021 yılı TÜİK verilerine göre, Kırşehir merkez ilçe ile birlikte toplam 7 ilçe, 10 belediye, 68 mahalle ve 252 köye ev sahipliği yapmaktadır. Nüfus ve yüzölçümü açısından Türkiye'nin sırasıyla 69'uncu ve 53'üncü büyük şehri olan Kırşehir, Türkiye topraklarının %0,84'lük bir kısmını oluşturur.

Kırşehir'in bu tarihi ve coğrafi yolculuğu, Türkiye'nin siyasi ve idari yapısındaki değişiklikleri gözler önüne seriyor. İlçeden ile, kaybedişten kazanıma uzanan bu serüven, Kırşehir'in Türkiye tarihindeki yerini pekiştiren önemli bir hikaye olarak kayıtlara geçiyor.