Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Kargın Yenice Köyü’nden 1968 yılında üniversiteye giden ilk öğrenciler, köylerinde eğitimde öncü bir rol üstlendi ve çeşitli alanlarda önemli görevlerde bulundular.
LÜTFİ DEDEBAL: KARGIN YENİCE’NİN İLK ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİSİ
Kargın Yenice Köyü’nden üniversiteye giden ilk öğrenci olan Lütfi Dedebal, 1967 yılında üniversite hayatına adım attı. Kayseri Pazarören İlköğretmen Okulu’nda eğitim gördükten sonra, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na seçildi ve burada aldığı eğitimi, İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde sürdürdü. 1967-1968 öğretim yılında başlayan bu yolculuk, Dedebal’in Kaman Lisesi’nde biyoloji öğretmeni olarak göreve başlamasıyla taçlandı. Lütfi Dedebal, köyde “Topal Ziya Emmi”nin oğlu olarak bilinirken, köyün ilk üniversiteli öğrencisi olarak tarihe geçti.
SABİT GÜNEŞ: TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ALANINDA ÖNCÜ
Lütfi Dedebal’in ardından bir yıl sonra, 1968’de Sabit Güneş de Kargın Yenice’den üniversiteye giden ikinci öğrenci oldu. “Ahmet Çavuş”un oğlu olarak tanınan Güneş, Kırıkkale Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydoldu.
1973 yılında mezun olarak Kaman Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmaya başladı.
ÜCRETLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE İLK GİDENLER
1968 yılında üniversite eğitimine başlayan Kargın Yenice Köyü’nden üç kişi daha vardı; Bayram Er, Esat Güzel ve Mürsel Yumuş. Ancak onlar, o dönemin özel okullarında eğitim aldılar. Eğitim masraflarını karşılayarak, yıllığı 3,500 lira olan özel okullarda okuyan bu öğrenciler, teknik alanlarda kariyer yapma yolunu seçtiler.
Bayram Er: İnşaat Mühendisliği Alanında Uzmanlaşan Öncü
Bayram Er, 1968 yılında Ankara Ulus’taki özel Zafer Mühendislik Okulu’nda inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra Bayındırlık İl Müdürlüklerinde görev yaparak inşaat mühendisliği alanında hizmet verdi.
Esat Güzel: Elektrik Mühendisliğinde Bir Yol Açıcı
Esat Güzel, Ankara Maltepe’de Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’e ait özel Yükseliş Mühendislik Okulu’nda elektrik mühendisliği eğitimini tamamladı. Eğitiminin ardından Kırşehir Tek Müdürlüğü görevinde bulundu.
Mürsel Yumuş: Makina Mühendisliği Yolculuğu
Mürsel Yumuş, Esat Güzel ile aynı okula giderek makina mühendisliği eğitimi aldı. Öğrencilik yıllarında İçişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Yumuş, mezun olduktan sonra Sanayi Bakanlığı’nda görev aldı ve sonrasında Petlas’ta çalışarak emekli oldu. Bu üç öncü, özel okulların sunduğu imkanlardan yararlanarak eğitimlerini tamamladılar. Paralı okullarda eğitim alarak mesleklerine yıllarca katkıda bulunan bu isimler, teknik alanlarda bilgi birikimlerini Kırşehir ve çevresine sundular.