Türkiye’de kerpiç, ağırlıklı olarak Orta Anadolu Bölgesi’nde konutların ana yapı malzemesi olmuştur. Özellikle ahşap ve taşın kolay elde edilemediği yerleşim alanlarında konut yapısının ana malzemesi olarak kullanılan kerpiç Kırşehir’de de yaygın olarak kullanıldı. Sanayileşmenin etkisiyle konutlarda artık kerpiç yerine betonarme kullanılmaya başlandı. Ancak Kırşehir’de gerek merkezde gerek ilçe ve köylerde hala kerpiç evler kullanılmaktadır.
Kırşehir Merkez’e bağlı Ulupınar Köyü’nde merhum Mustafa Sönmez’e ait olan evde de kerpiç konutlar görülmekte. Bu evin mutfağı, yakacak damı (odunluk), zahra damı (hayvanlara verilen arpa, buğday gibi yemlerin saklandığı oda), samanlığı, ahırı ve kümesi kerpiçten yapıldı.
Kerpiç evlerin faydaları
Tamamen doğal malzemeden üretilen kerpiç doğaya zararlı katkılar içermez. Kullandıkça özelliğini yitirmeye başlayan kerpiç yeniden kullanılabilir. Kerpiç, iyi bir ısı ve ses yalıtımına sahip olmasının yanı sıra nem düzenleyici olarak da görev yapmaktadır.
Kerpiç köy evlerin faydalarından birisi de psikolojik olarak bizlere iyi gelmesidir. Genellikle az odalı veya tek odalı olan kerpiç evlerde aile ilişkilerinin daha kuvvetli olduğunu hissedebilirsiniz. Kerpiç evlerin bu özelliği akşamları ailenizle birlikte daha fazla vakit geçirme imkanı sunuyor.
Kerpiç nasıl yapılır?
Geleneksel bir malzeme olan kerpiç, toprak ve saman karışımının su ile yoğrulup ahşap kalıplara döküldükten sonra güneşte kurutularak kullanılan bir yapı malzemesidir. Kurutulduktan sonra dayanıklılığını ve suya direncini arttırmak için harç karışımında saman, ot ve bitki sapları gibi doğal malzemeler kullanılır.