Yaşam

Kırşehir'in gözdesi Çığırtma Google'da zirveye yerleşti!

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu geleneksel lezzet, bu hafta Google'da en çok aranan yemeklerden biri haline geldi. Peki, Kırşehir'in mutfağında kendine bu kadar özel bir yer edinmiş Çığırtma (pişi) nedir? Nasıl yapılır? Pişiyi bu kadar popüler yapan ne? İşte Kırşehir'in mutfağındaki bu vazgeçilmez lezzetin sırları…

Kırşehir'in mutfağında eşsiz bir yeri olan çığırtma (pişi), özellikle Ramazan ve Bayram ardından Kırşehirli vatandaşlar tarafından kahvaltılarda sıkça tercih ediliyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu geleneksel lezzet, bu hafta Kırşehir Google Trendlerinde en çok aranan yemeklerden biri haline geldi. Peki, Kırşehir'in mutfağında kendine bu kadar özel bir yer edinmiş pişi nedir? Nasıl yapılır? Çığırtma (Pişiyi) bu kadar popüler yapan ne? İşte Kırşehir'in mutfağındaki bu vazgeçilmez lezzetin sırları…

ÇIĞIRTMA ya da PİŞİ NEDİR?

Çığırtma, Kırşehir'in en bilinen geleneksel lezzetlerinden biri olarak, kahvaltılarda genellikle sıcak çay ile birlikte tüketilen, kabarık ve çıtır çıtır bir hamur işidir. Un, su, tuz ve maya ile yapılan hamurun, yağda kızartılması sonucu ortaya çıkan bu nefis tat, Kırşehirli birçok evde sabah kahvaltılarının baş tacıdır. Kırşehir'in geniş mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan pişi, özellikle misafirlere sunulan sofralarda sıklıkla yer bulur.

TARİFİ VE MALZEMELERİ

Çığırtma ya da başka bir deyişle pişinin yapımında kullanılan malzemeler oldukça basittir. Hamur için un, su, tuz ve maya ana malzemelerken, kızartmak için sıvı yağ gereklidir. Kırşehir'de pişi yapımında kullanılan ölçüler yerel geleneklere göre farklılık gösterebilir ancak temel malzemeler hemen hemen her evde aynıdır. Pişinin lezzetini artırmak için bazı evler, hamurun içine yoğurt da ekler. Yoğurtlu pişi, kıvam olarak daha yumuşak ve lezzetli olur. Kırşehir'deki ustalar, pişinin hamurunu yoğururken özel bir teknik kullanarak, hamurun daha kabarık ve çıtır olmasını sağlarlar.

NASIL YAPILIR?

Pişi yapmak oldukça basit bir süreçtir. Öncelikle, un ve maya bir kaba konulup karıştırılır. Ardından su ve tuz eklenerek yoğrulmaya başlanır. Hamur iyice yoğrulduktan sonra üzeri örtülüp, 1-1.5 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra, küçük parçalar koparılıp, avuç içinde açılır ve kızgın yağda her iki tarafı da altın sarısı olana kadar kızartılır. Pişiler, sıcak servis edilir ve yanında genellikle çay ile birlikte tüketilir.

KIRŞEHİR'İN GÜNLÜK YAŞAMINDA ÖNEMİ

Kırşehirli vatandaşlar için pişi sadece bir yemek değil, aynı zamanda bir kültürdür. Her evin kendine has pişi tarifi vardır. Kırşehir'in eski mahallelerinde, pişi yapmak adeta bir gelenek haline gelmiştir. Kırşehir'in bu yerel lezzeti, son yıllarda Google aramalarıyla da adından sıkça söz ettiriyor.