Büyükşahin Ailesi’nin acı günü Büyükşahin Ailesi’nin acı günü

İç Anadolu'nun kalbinde, tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan Kırşehir, yönetimsel değişikliklerle zamanın izlerini taşıyor.  1867 yılında bucak olarak kurulan Kırşehir, iki yıl içinde hızlı bir değişim yaşayarak 1869'da ilçe, ardından 1870'te sancak olmuş. Bu dönemde Kırşehir'e bağlanan Avanos, Keskin ve Mecidiye (günümüzde Çiçekdağı) ilçeleri, şehrin yönetimsel yapısını ve idari sınırlarını şekillendiren önemli unsurlar haline gelmiştir.1921'de bağımsız bir mutasarrıflık olan Kırşehir, 1924 yılında il statüsü kazanmış ve bu dönemde sınırları genişlemiştir. Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş, Mucur ilçeleri il sınırlarına dahil edilirken, 1944'te ilçe statüsü kazanan Kaman da Kırşehir'e bağlandı.

1954'teki Büyük Değişiklik
20 Temmuz 1954 tarihinde çıkarılan 6429 sayılı kanunla Kırşehir, büyük bir değişiklik yaşamıştır. Nevşehir yeni bir il olarak kurulmuş ve Kırşehir bu yeni ile bağlı bir ilçe haline getirildi. Bu süreçte birçok ilçe sınırları dışına çıkarılmış, Çiçekdağı ilçesi Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos ilçeleri ise Nevşehir'e bağlandı.

Yeniden İl Statüsü ve Sonrası
1 Temmuz 1957'de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il statüsü kazanmıştır. Bu dönemde Yozgat'ın Çiçekdağı, Ankara'nın Kaman ve Nevşehir'in Mucur ilçeleri Kırşehir'e bağlanarak şehrin bugünkü yönetimsel yapısı ve idari sınırları oldu. Bu değişiklikler, Kırşehir'in tarih sahnesindeki yerini ve önemini pekiştiren dönemeçler olarak kayıtlara geçildi

Kırşehir il olduktan sonra 6 ilçeye sahip olup günümüze kadar kendini hızla geliştiren ve Ahilik Kültürünü yaşatan bir il olmuştur.

Kırşehir’in en uzak ilçesi
Kırşehir’in en uzak ilçesi Çiçekdağı ilimize tam 65,5km uzaklığa sahip olurken 2022 nüfus sayımına göre 13.529 kişiye sahiptir.

Kırşehir'e en yakın ilçesi
17,9 km uzaklık ile Kırşehir'e en yakın ilçesi olarak Boztepe yer almaktadır. Boztepe’nin nüfusu ise 5.019 kişidir.
Kırşehir bozkır olarak ön planda olsa da yaz aylarında turist sayısı oldukça yüksek olduğunda ilçelerinde ve merkezde otel sayılarında artış göstermektedir.

Kırşehir’in sulak bölgeleri oldukça göz önünde bulunurken dip vadilerinde meyve ağaçları ile şehrin güzelliğine güzellik katıyor. Kırşehir sanayi bölgesi olarak gelişimde geri planda kalsa da tarım ve hayvancılıkta ön planda oldu.

Kırşehir'in nüfusu en az ilçesi

Kırşehir geçmiş tarihi ile dolu dizgin bir destana sahip olduğu kadar ilçelerinde de tarih kokuyor. Kimi ilçelerde nüfus artışı olurken kimi ilçelerde ise nüfus oranında düşüş yaşanıyor. İşte Kırşehir’in en düşük nüfus oranına sahip ilçesi 3.519 kişi ile Akçakent oldu.

Kırşehir'in nüfusu en fazla ilçesi

Kırşehir’in ilçelerinden nüfusu en fazla olan ilçe ise 34.129 nüfusu ile Kaman oldu. Kırşehir’in Kaman ilçesi cevizi ile marka haline gelip her yıl ceviz festivalinde Kaman Cevizi tanıtımı ülke genelinde ve dünyada eşi benzeri olmayan bir lezzete sahip. Kaman’ın Kırşehir’e uzaklığı ise 51,9 km’dir.

Muhabir: Hatice Sürmeli