Kırşehir'de her yıl Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ahi Sofrası Yöresel Yemek Yarışması, bu yıl 12. kez gerçekleşti. Ancak, yarışmanın sonuçları Kırşehirliler arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Yöreye ait olmayan ve Kırşehir mutfağını temsil etmeyen yemeklerin dereceye girmesi, yerel halkın tepkisine neden oldu.
Yarışmada yapılan değişiklikler, özellikle Kırşehir mutfağını geri planda bırakmasıyla dikkat çekti. Yöresel yemek yarışmasında farklı yörelere ait yemeklerin ve fast food ürünlerinin yarışmacı olarak kabul edilmesi, Kırşehir’in kendine has lezzetlerinin göz ardı edilmesine yol açtı. Bu durum, Kırşehir’de yaşayan birçok kişi tarafından eleştirildi.
Kırşehir'in Yöresel Yemekleri Neler?
Kırşehir mutfağı, köklü ve zengin bir yemek kültürüne sahip. Ancak bu yılki yarışmada Kırşehir’e özgü bu yemekler gereken ilgiyi göremedi. İşte Kırşehir’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemekleri:
- Çullama
- Ayva Boranisi
- Göğ Domates Yemeği
- Sülağ Kabağı
- Sac Böreği
- Su Böreği
- Özbağ Çirlemesi
- Cemele Biberi Dolması
- Yoğurt Çorbası
- Düğü Çorbası
- Höşmerim
- Biber Göbeği
- Kesme Aşı Çorbası
- Ahi Pilavı
- Un Helvası
- Aside Helvası
- Pelte
- Köftür
- Sulu Kıyma
- Kırşehir Çemeni
Bu yemeklerin yarışmada yeterince temsil edilmemesi, yerel halk tarafından yarışmanın ruhuna aykırı bulundu ve bu yılın organizasyonuna karşı sert eleştiriler yapıldı.Kırşehirli vatandaşlar, yarışmanın yöresel değerlere gereken önemi vermemesi karşısında tepkilerini dile getirdi. Pek çok kişi, Ahi Sofrası Yöresel Yemek Yarışması’nın amacının Kırşehir’in mutfağını tanıtmak olduğunu, ancak bu yıl bunun başarılamadığını ifade etti.
Gelen tepkiler, yarışmanın gelecek yıllarda nasıl düzenleneceği konusunda önemli tartışmaların fitilini ateşledi. Kırşehirliler, yarışmanın yöreye özgü yemeklerin ön planda tutulduğu bir formatta devam etmesi gerektiğini belittiler.Ahi Sofrası Yöresel Yemek Yarışması’nın organizatörleri ise gelen eleştiriler karşısında sessizliklerini korurken, önümüzdeki yıl için daha dikkatli bir yaklaşım sergileyeceklerine dair umutlar yüksek.
Vatandaşların yaptığı açıklamada,"Kırşehir’in yemek kültürü, Ahilik değerleriyle örtüşen, paylaşımcı ve doğal unsurlara dayanan bir mirastır. Bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için Ahi Sofrası gibi etkinlikler büyük önem taşıyor. Ancak bu etkinliklerde yöresel değerlerin gerektiği gibi korunup tanıtılması, Kırşehir’in gastronomi mirasının gelecek yıllarda da yaşatılmasını sağlayacak yarışmada yöremize ait kültürümüz resmen yok sayıldı.