Gündem

Kırşehir’de Türkiye’nin ilk GES destekli hidroserası tanıtıldı

Güneş enerjisi ve hidrojen plazma teknolojisinin buluştuğu hidrosera sistemi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde tanıtıldı. Türkiye’de bir ilk olan bu sistem, tarım ve enerji verimliliği açısından dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, enerji verimliliği ve tarımsal üretimi bir araya getiren Türkiye'nin ilk GES destekli hidrosera projesine ev sahipliği yaptı. KOP Dönem Başkanlığı görevini sürdüren üniversite, 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali ve hidrojen plazma ısıtma sistemine sahip pilot seranın tanıtımını gerçekleştirdi. KOP destekli proje, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir tarım açısından dikkat çekici yenilikler sunarken, bölgesel kalkınmaya örnek bir model olarak öne çıkıyor.


KOP Dönem Başkanlığı’nı yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde, KOP destekli sera projesi olan Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hİdrosera Pilot Uygulama Projesi için tanıtım toplantısı düzenlendi. 16 Nisan 2025 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Türkiye'de ilk kez kullanılan GES Destekli Hidrosera Projesi kamuoyuna sunuldu. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen proje kapsamında 79 kwe kapasiteli güneş enerji santrali ve yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi entegre edildi. Toplantıya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Prof. Dr. Musa Özata, il müdürleri, proje sorumluları, KOP yetkilileri, akademik ve idari personel ile basın mensupları katıldı.
Toplantı öncesi KOP Dr. Başkanı Murat Karakoyunlu ve beraberindeki heyet, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret ederek üniversitenin KOP Dönem Başkanlığı süresince gerçekleştirilecek projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

KARAHOCAGİL, BÖLGE ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAKLARINI VE GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAKLARINI VUGULADI

Ziyaret sonrası Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hİdrosera Pilot Uygulama Projesi Tanıtım Toplantısı'na geçildi. Senato Salonu’nda gerçekleşen toplantıda ilk olarak Kırişehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil konuşma gerçekleştirdi. Rektör Karahocagil, ÜNİKOP Dönem Başkanlığını iki yıl boyunca üniversitede olduğunu ifade ederek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak Kırşehir’in ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak işlerin içinde olduklarını, dönem başkanlığı süresince de bölge üniversiteleri ile iletişim ve iş birliği halinde olacaklarını vurguladı. KOP’un bölgede ve Kırşehir’de önemli çalışmaları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, üniversite olarak kendilerinin de iyi ve güzel işlere imza atacaklarını da belirtti. Toplantının verimli geçmesi temennisinde bulunan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti. 

KARAKOYUNLU, GES DESTEKLİ HİDROSERANIN TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDUĞUNU BELİRTTİ

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu konuşma gerçekleştirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin iki yıl sürecek ÜNİKOP Dönem Başkanlığı'nı tebrik den Başkan Karakoyunlu, bölgesel kalkınma faaliyetlerinin ülkemizin ve bölgelerin gelişimi adına önemli olduğuna dikkat çekti. Dr. Karakoyunlu, ayrıca projelerin desteklenmesinde ilk olarak bölgenin potansiyeline bakıldığını ifade etti. Hayata geçirilen projelerde akademik görüşe de önem verdiklerini belirten KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde tanıtımı yapılan GES Destekli Hidrosera’nın Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını da anlatan Başkan Karakoyunlu, toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.

BAŞAK, PROJENİNİ DETAYLARINI PAYLAŞTI

Proje Yürütücüsü Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Başak, Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hidrosera Pilot Uygulama Projesi’nin sunumunu yaparak, hidrosera sisteminin detaylarını katılımcılarla paylaştı.  GES Destekli Hidrosera’nın Türkiye’de ilk defa Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde uygulandığını belirten Proje Yürütücüsü Başak, proje kapsamında üniversiteye ait Ar-Ge serasında 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve seraların ısıtılmasında kullanılan yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi kurulduğunu ifade etti. Üniversitenin Ar-Ge serasında kurulan sistem ile ilk ürünlerin elde edildiğini belirten Başak, projenin elektrik maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağladığını ifade etti. Güneşten elde edilen elektrik enerjisi, hidrojen plazma teknolojisiyle ısıya dönüştürülerek sera ortamına aktarılıyor.

ŞİMŞEK, BKYS’Yİ ANLATTI

Doç. Dr. Hakan Başak’ın sunumunun ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Üniversitelerde Kalite Yönetim Sisteminin Kurulması ve Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi başlıklı sunumunu yaptı. Ardından Doç. Dr. İsmail Demir Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin KOP tarafından kabul edilen ve edilmesi planlanan projelerini anlattı.

KIRŞEHİR AR-GE SERASINDA YERİNDE İNCELEME

Toplantı sonunda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Ar-Ge Serası ziyaret edilerek yürütülen proje yerinde değerlendirildi.  Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Ar-Ge Serası’nı ziyaret ederek projeyi yerinde inceledi. Katılımcılara hidrosera sisteminin kurulumu, çalışma prensibi ve sağladığı verimlilik hakkında teknik bilgiler verildi.


ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE YENİ DÖNEM

KOP Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı kapsamında desteklenen proje, Kırşehir’de yürütülen araştırmalarla şekillendi. KOP Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı kapsamında yürütülen proje, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesindeki Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (JİSTUAM) hayata geçiriliyor. Proje kapsamında üniversitede ait Ar-Ge serasında 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve seraların ısıtılmasında kullanılan yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi kuruldu. GES sistemi ile güneşten elde edilen sürdürülebilir elektrik enerjisi, çevre dostu hidrojen plazma ısıtma sisteminde ısıya dönüştürülerek seraların ısıtılmasında kullanılıyor. GES Destekli Hidrojen Isıtma sistemi dünyada ve ülkemizde ilk olarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ar-Ge Serası’nda kullanılarak önemli bir başarı elde edildi. GES ile elde edilen elektrik enerjisi, çevre dostu hidrojen plazma ısıtma sisteminde ısıya dönüştürülerek seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Proje ile seraların ısıtılmasında sürdürülebilir ve çevre dostu alternatif bir ısıtma sistemi olabilecek, GES destekli hidrojen plazma ısıtma sisteminin sera ısıtma performansı ve ısıtma maliyetinin doğalgaz ve jeotermal sera ısıtması ile kıyaslanarak belirlenmesi amaçlanırken bir yıllık uygulama sonucunda proje ile elektrik maliyetinde önemli ölçüde tasarruf elde edildi. 
AR-GE VE UYGULAMA BİRLİKTE YÜRÜYOR

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak, sistemin çalışma prensibini Kırşehir protokolüne detaylı şekilde aktararak elde edilen ilk verileri paylaştı. GES destekli hidrosera modelinin, hem enerji hem de tarımsal verimlilik açısından üniversite bünyesinde başarıyla uygulandığı belirtildi.
GES destekli Hidrosera Projesi ile birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, sürdürülebilir tarım ve enerji alanında hem bölgesel hem de ulusal çapta dikkat çeken bir adım atmış oldu.